Hotelijeri pisali ministru: Zašto ne odobrite vraćanje 800.000 KM od uplaćenih taksi Turističkoj zajednici?

Hoteli koji su uplatili turističke takse Turističkoj zajednici KS uputili su dopis Ministarstvu privrede KS na čijem je čelu Draško Jeličić (DF) tražeći da se očituje zašto još uvijek nema odobrenja za povrat takse hotelima u iznosu od 800.000, a što je predložila TZ KS u vrijeme kada su hotelijeri u teškoj situaciji zbog koronavirusa.

– Naime, kao što Vam je poznato Turistička zajednica KS u ovom momentu raspolaže sa preko 2 miliona KM na računu akumuliranih isključivo od uplate turističke takse koje smo mi hotelijeri uplaćivali za noćenja gostiju. Od pomenutog iznosa 800.000 KM je u ovom momentu spremno i raspoloživo na računu Turističke zajednice, kako bi se „vratili“ hotelijerima u procentu od 35% od ukupnog iznosa, a srazmjerno uplatama koje smo izvršili. Iako je Turistička zajednica KS još prije 15 dana poslala inicijativu Vladi KS i Ministarstvu privrede KS da se hotelijerima doslovno vrati dio njihovog novca, kako bi se spasila barem djelimično pomenuta branša, Ministarstvo privrede KS to ne odobrava. Molimo Vaše obrazloženje za ovakve postupke posebno u ovim trenucima kada su hotelijeri zbog izostanka pomoći privredi prinuđeni otpuštati stotine svojih uposlenika – navodi se u dopisu koji potpisuju predstavnici 193 hotela u Sarajevu. 

Ovi hoteli uplatili su 2.334.000 KM, a imaju pravo na 34 posto povrata od ukušno plaćenih taksi što iznosi 800.000 KM. 

Turustička zajednica KS 18. marta uputila je dopis u kojem obrazlaže da 1.000.000 KM mogu usmjeriti kao interventna mjera za poslovne subjekte koji su u 2019. godini najviše doprinijeli ostvarivanju prihoda Turističke zajednice Kantona Sarajevo, tako što su ostvarili najveći broj noćenja i na taj način su proslijedili najveće iznose uplata boravišne takse Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo, zatim poslovni subjekti koji su doveli najveći broj turista i koji su najviše pogođeni nedolaskom istih, zbog posljedice pandemije korona virusa.

– Izdvojena interventna sredstva ispred Turističke zajednice Kantona Sarajevo biće usmjerena na održavanje radnih mjesta i osiguranje likvidnosti – navela je TZ KS u svom dopisu Vladi KS i resornom ministarstvu. 

(NAP, Interview.ba)

Prethodna vijest

Usvojen slovenski “megazakon”: Subvencije za firme, novac za mikropreduzeća, studente i penzionere

Naredna vijest

Na KCUS-u tri pozitivna uzorka od 99 testiranih na koronavirus