ce34af6200fb15d53ce6f87867c72cea
ce34af6200fb15d53ce6f87867c72cea

Federacija BiH ne uvodi potpuni karantin

03.04.2020.

Federalni štab Civilne zaštite na današnjoj sjednici odlučio je da neće biti uvođenja potpunog karantina u trajanju od 15 dana u ovom bh. entitetu.

“Totalna zabrana kretanja je totalna mjera. Kada ne budemo mogli smanjiti kretanje i širenje zaraze, to će biti zadnja mjera. Postoji mogućnost, ali kao zadnja mjera”, rekao je Fahrudin Solak iz FUCZ, pojasnivši to da iako se ta mjera nekada uvede – neće odmah stupiti na snagu.

“Smatram da su mjere, koje su trenutno na snazi, dale dobar rezultat i koristim ovu priliku da još jednom pozovem građane da se pridržavaju mjera koje su izrekli nadležnih organa“, izjavio je ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara.

Ministar Čampara je istakao kako je odgovorno ponašanje građana ključno za sprečavanje širenja koronavirusa (COVID-19) u BiH.

U obrazloženju prijedloga navedeno je da je jedan od načina zaustavljanja epidemije korona virusa zabrana kretanja za sve.

Podsjećamo, u entitetu Republika Srpska na snagu je stupilo vanredno stanje – ali i zabrana kretanja za sve građane izvan mjesta prebivališta u danima vikenda.

Iz ove mjere izuzimaju se samo osobe koje rade i koje imaju važeću potvrdu i dozvolu.

U Bosni i Hercegovini su do danas 583 osobe zaražene korona virusom. Smrtnih slučajeva je bilo 18. U svijetu je više od milion zaraženih sa COVID-19.

(N1/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss