Upućen zahtjev za pomoć EU i NATO centru za suzbijanje koronavirusa

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine uputilo je oficijelni zahtjev za međunarodnu pomoć Mehanizmu civilne zaštite Evropske unije, putem Koordinacionog centra za hitne slučajeve (ERCC – Emergency Response Coordination Centre) u cilju suzbijanja pandemije koronavirusa (COVID-2019). Također, zahtjev je upućen i Euro-atlantskom centru za koordinaciju odgovora na katastrofe (NATO), saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Zahtjev je upućen nakon jučerašnje odluke Vijeća ministara Bosne i Hercegovine za traženje međunarodne pomoći u sferi zaštite i spašavanja.

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić u ovom dopisu upoznao je Evropsku komisiju i Euro-atlantski centar za koordinaciju odgovora na katastrofe (NATO) sa mjerama koje su poduzete u Bosni i Hercegovini. Naveo je da su angažirani svi raspoloživi resursi i da se poduzimaju vanredni napori kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa, ali da zdravstveni sistem te ostali relevantni sektori u Bosni i Hercegovini nemaju kapacitet da odgovore na sve potrebe proistekle zbog COVID-19.

Zbog toga je naglasio da bi pomoć i asistencija EU i Euro-atlantskog centra za koordinaciju odgovora na katastrofe bile bi vrlo cijenjene u ovom teškom vremenu, kako bi se BiH mogla nositi sa novom pandemijom koronavirusa.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

U Bosni i Hercegovini 512 zaraženih osoba od koronavirusa, dvije osobe preminule

Naredna vijest

Članovi ‘Sarajevo-taxija’ sa volonterima Crvenog križa pomažu najugroženijima