Šest firmi u HNK-u proizvodi zaštitnu medicinsku opremu

Šest tvrtki na području Zapadnohercegovačke županije preusmjerile su se na proizvodnju zaštitne medicinske opreme nakon izbijanja pandemije korona virusa. Riječ je o firmama i jednom obrtu iz Širkog Brijega, Posušja i Ljubuškog.

– Do pojave ove pandemije nitko u Županiji zapadnohercegovačkoj službeno nije proizvodio zaštitnu medicinsku opremu poput rukavica, zaštitnih maski i slično. Prilagođavajući se novonastaloj situaciji, imamo informaciju da je nekoliko poduzeća preusmjerilo vlastitu proizvodnju i odlučilo pomoći svima nama – kazao je Feni županijski ministar gospodarstva Dario Sesar.

Tiskara “Olovka” iz Posušja krenula je u proizvodnju vizira te imaju u planu proizvesti njih 15.000, dok tvrtka Michieli-Tomić d.o.o., također iz Posušja, proizvodi troslojne zaštitne maske, kombinezone i zaštitna odijela.

Tvrtka “Arox” iz Ljubuškog planira proizvoditi zaštitne maske, oko deset tisuća komada dnevno, širokobriješi Biteks d.o.o. proizvodi pamučne maske, medicinske hlače, mantile i kombinezone, dok druga širokobriješka tvrtka – Sarteks d.o.o. proizvodi pamučne zaštitne maske, kao i ljubuški obrt LOLA tees.

Ministar Sesar kazao je kako će nakon okončanja pandemije resorno ministarstvo uložiti napore kako bi barem jedna od tih tvrtki trajno nastavila s proizvodnjom te robe.

– Prema informacijama s terena, postoji i veliki broj fizičkih osoba koje su u ovim teškim vremenima odlučili šivati zaštitne maske i na taj način pomoći sebi i svojim bližnjima. Nakon što se trenutna situacija smiri svakako ću zajedno sa svojim suradnicima uložiti maksimalan napor da jedno od ovih poduzeća, ili neko novo, nastavi s proizvodnjom ovakve vrste opreme –  rekao je Sesar.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Abdulrahman ponovo hoda nakon četiri mjeseca: Obećali smo mu da će otići iz BiH kako je i došao, na nogama

Naredna vijest

Vildana Džekman: Pandemija koronavirusa ne smije ugroziti prava žena u BiH