Čerkez: Predstoji nam najteži dio pandemije

02.04.2020.

Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine, kazao je danas da je kod 32 osobe u ovom entitetu utvrđeno postojanje virusa korona prilikom testiranja u protekla 24 sata.

On je naglasio da su 32 nova slučaja registrovana kroz ukupno 341 testiranje u Federaciji.

”Današnji statistički podaci nam govore da u Federaciji imamo 248 osoba koje su pozitivne na korona virus. U protekla 24 sata imamo 32 nova slučaja u 341 testiranju. U narednom razdoblju očekujemo neminovan dalji rast broja zaraženih. Epidemiolozi rade 24 sata. Praćenje žarišta je sve teže i izazovnije. Već imamo neke primjere širenja virusa unutar zajednice i potrebno je da se pridržavamo mjera koje su donesene i koje su na snazi”, ispričao je Čerkez na današnjoj pres-konferenciji.

 

Prema njegovim riječima, u narednim sedmicama slijedi najteži dio pandemije.

 

”Predstoji nam najteži dio pandemije. Potrebno je da se svi pridržavamo svih preporuka koje smo cijelo vrijeme davali, da budemo svjesni da svako od nas može oboljeti. Moramo biti jako odgovorni. Apelovao bih da izbjegavamo okupljanja u kućama i stanovima i da izbjegavamo nepotrebne izlaske. Ako želimo da imamo i dalje jednu stabilnost, potrebno je da se svi podržavao mjera koje su do sada donesene”, naglasio je on.

 

Podsjećamo, Više od 500 osoba je zaraženo korona virusom COVID-19 u Bosni i Hercegovini. Dvadeset se oporavilo, a šesnaest osoba je preminulo.

(Fena/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss