7400244b249915618d07df3ffa5cdcae
7400244b249915618d07df3ffa5cdcae

Abdulrahman ponovo hoda nakon četiri mjeseca: Obećali smo mu da će otići iz BiH kako je i došao, na nogama

02.04.2020.

Abdulrahman je sa bratom iz Sirije pobjegao još kao dječak u želji za pronalaskom boljeg mjesta za život. Put prema zemljama Evropske unije doveo ih je i do Bosne i Hercegovine, gdje je prije četiri mjeseca na pruzi Tuzla – Zvornik u nesreći izgubio obje noge, te je imao i teške povrede na glavi. Ovaj 20-godišnjak je sa bratom prošao težak put, te je odlučio prešutiti ovo roditeljima u Siriji. Organizacija Pomozi.ba je odlučila mu pomoći, a kako je za Interview.ba potvrdila predstavnica ove organizacije Maja Arslanagić, Abdulrahman je dobio proteze za obje noge i, nakon mjesec dana vježbe sa doktorima, napravio je i prve samostalne korake.

– Kada je imao nesreću na pruzi u blizini Zvornika, mi smo se odmah odlučili uključiti u tu priču jer nas je pogodilo da je jedan mlad momak od 20-ak godina ostao bez obje noge i to na putu ka boljem životu, gdje je bio samo sa bratom. Odlučili smo učiniti sve da mu pomognemo pa smo otvorili humanitarni telefon kako bismo skupili što više novca – dodala je ona.

To nije bilo sve. S obzirom na specifičnu situaciju jer je migrant bez potrebnih dozvola, ova organizacija je preuzela i brigu i liječničku skrb o njemu, uz pomoć Međunarodne organizacije za migrante.

– Kasnije smo mu obezbijedili smještaj kako bi mogao boraviti na toplom u stanu i obećali smo i sebi i njemu, pošto mu je cilj da ode u EU zemlje, da će otići na nogama, kako je i došao u našu zemlju – pojasnila je ona.

Na pitanje kako je Abdulrahman sve ovo podnio, ona odgovara:

– Psihički je jak i sve je lako podnio, sav teret koji nije jednostavan, a čak ni roditeljima u Siriji nije želio kazati da je ostao bez obje noge. On je zaista divan i sa njim prolazimo kroz sve ovo, te nismo ni jednog trenutka zažalili što smo odlučili da se ovoliko borimo za njega-.

Arslanagić je rekla i kako je zahvalan, oduševljen i sretan, kao i njegov brat, te nije mogao vjerovati da su „ljudi u nekoj tamo BiH odlučili pomoći tek tako“.

– Dobro je podnio jer je i nesreću gledao kroz vjeru pa lakše podnosi – dodala je ona.

Video kako ponovo hoda uz pomoć proteza pogledajte ovdje.

(Ines Sandžaktarević, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss