c378d550f6cd9eaf7d4679fbe2803761
c378d550f6cd9eaf7d4679fbe2803761

Ribić: Mraz će značajno smanjiti urod voća

Jak mraz koji je protekle noći pogodio područje Brčko Distrikta BiH, prema mišljenju Bahrije Ribića, predsjednika udruženja „Savremeni voćari“ iz Šatorovića, nanio je ozbiljnu štetu na beharu što će značajno umanjiti urod voća u ovoj godini.

Južni dio Brčko Distrikta BiH, pogotovo njegova mjesna zajednica Šatorovići, područje je poznato po proizvodnji voća. Ovaj kraj već decenijama snabdijeva trešnjom i šljivom dobar dio tržišta Bosne i Hercegovine, a posljednjih godina značajan dio proizvedenog voća se izveze na inozemno tržište.

Ovog proljeća su redovne aktivnosti voćara otežane naredbama Kriznog štaba donesenim s ciljem prevencije širenja koronavirusa. Ali i bez njih, velika briga za voćare oduvijek je bio proljetni mraz. Cijelu proteklu noć su voćari na području Šatorovića pokušavali se izboriti protiv mraza paljenjem slame, piljevine i guma.

– Noćas su temperature na području Brčkog bile oko 4 stepena ispod nule, te samim tim možemo biti sigurni da su potpuno uništeni prinosi rane trešnje i kajsije.  Sorte voća koje još nisu izbeharale za sada nisu ozbiljnije ugrožene. Večeras očekujemo još jedan udar mraza, nadamo se da će biti slabiji nego onaj sinoć, ali ćemo i noćas svakako dežurati u voćnjacima i preduzeti potrebne mjere zaštite –  izjavio je predsjednik udruženja „Savremeni voćari“  Bahrija Ribić.

Eventualno subvencioniranje za nastalu štetu moguće je samo u slučaju da Vlada Brčko Distrikta BiH proglasi stanje elementarne nepogode, kao što je to bilo prije nekoliko godina kada je led upotpunosti uništio urode voća u Šatorovićima i cijelom podmajevičkom kraju. Međutim, poljoprivredne proizvođači već osjećaju posljedice nastale pandemijom koronavirusa.

– Kao što je slučaj i u drugim granama privrede, tako su i naše aktivnosti otežane novonastalom situacijom izazvanom koronavirusom. Ovih dana smo ispred  našeg udruženja uputili zahtjev Vladi i gradonačelniku da odobre poljoprivrednicima koji imaju registrovano gazdinstvo ili registrovano vozilo za vlastite potrebe nesmetano kretanje u toku policijskog sata. Riječ je o ljudima koji tokom tokom dana obavljaju redovne poslove i vrše berbu na svojim imanjima, a primorani su u kasnim večernjim satima vršiti dostavu svojih proizvoda na tržnice u većim gradovima u Bosni i Hercegovini, kao što su Sarajevo, Banja Luka, Doboj i Zenica – naglasio je Ribić.

On je rekao da je zahtjevu također zatraženo da se omogući slobodna prodaja poljoprivrednih proizvoda na području Brčko Distrikta BiH, što se najviše odnosi na prodaju sezonskog voća i povrća, jer trenutne mjere prevencije širenja korona virusa skoro potpuno onemogućavaju plasiranje poljoprivrednih proizvoda.

(Fena/Interview.ba)

Prethodna vijest

Odgođeno izjašnjavanje o Prijedlogu odluke o produženju registracije vozila

Naredna vijest

Šefik Džaferović: Ništa neće biti kao što je bilo