MMF: BiH bi u drugoj polovini aprila mogla dobiti 165 miliona eura

Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Bosni i Hercegovini Andrew Jewell izjavio je danas u Sarajevu da MMF želi da u ovim teškim vremenima izrazi svoju solidarnost sa narodom Bosne i Hercegovine.

– Mi radimo onoliko brzo koliko je to moguće da pružimo pomoć u okviru Instrumenta za brzo finansiranje (RFI). Trenutno, očekujemo da ćemo u drugoj polovini aprila doznačiti oko 165 miliona eura kako bi pomogli vlastima da povećaju potrošnju za zdravstvo i finansiraju mjere za stabilizaciju ekonomije. Postoji i mogućnost da konačna doznaka bude veća od 165 miliona eura ukoliko Izvršni odbor MMF-a odluči da poveća limit za pozajmljivanje u okviru RFI – naveo je Jewell.  

Naglasio je da u ovom vremenu neizvjesnosti, valutni odbor CBBH predstavlja stub stabilnosti. Jewell je dodao da je valutni odbor dobro služio Bosni i Hercegovini više od dvije decenije, doprinoseći niskoj stopi inflacije, finansijskoj stabilnosti i povjerenju u valutu.

 – Svaki pokušaj da se devizne rezerve Centralne banke koriste u fiskalne svrhe bi narušio valutni odbor, predstavljao bi prijetnju po finansijsku stabilnost i rizik za nastanak značajnih inflatornih kretanja. Drugim riječima to znači da bi, pored ekonomske i humanitarne krize sa kojima se BiH sada suočava, imali i finanijsku krizu i krizu valute. Iz tog razloga, ukoliko se kompromitira aranžman valutnog odbora, MMF neće pružiti finansijsku pomoć Bosni i Hercegovinu u okviru Instrumenta za brzo finansiranje – naveo je Jewell. 

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Priča Banjalučanina Roberta Dacešina kojem je pri povratku sa Kube pomogao Sarajlija Jusuf Jamakosmanović

Naredna vijest

CARE International uputio prijedlog za obustavu ili izmjenu mjere zabrane kretanja u FBiH