Dodik: Džaferović zloupotrijebio instituciju, prekršio Ustav i obmanuo državnike

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je pismo bošnjačkom članu Predsjedništva Šefiku Džaferoviću u kojem je ukazao da je slanjem pozivnica pojedinim zvaničnicima da prisustvuju komemorativnom skupu u Potočarima zloupotrijebio poziciju i samu instituciju Predsjedništva.

“Upoznat sam da ste 5. februara uputili pozivnice predsjednicima nekoliko država, direktorima i šefovima međunarodnih organizacija, kao i ambasadorima da prisustvuju komemorativnom skupu u Potočarima 11. jula ove godine čime ste zloupotrijebili funkciju i instituciju Predsjedništva BiH jer ste poslali netačnu poruku da Predsjedništvo BiH učestvuje u organizaciji spomenutog skupa”, istakao je Dodik u pismu.

Srpski član Predsjedništva BiH naglasio je da ta tema nikada nije bila na dnevnom redu sjednica Predsjedništva BiH, niti je slanje pozivnica za obilježavanje godišnjice zločina u Srebrenici zajednički stav Predsjedništva BiH, navodeći da je DŽaferović slanjem pozivnica zloupotrijebio poziciju člana Predsjedništva BiH, kao i samu instituciju.

 

“Gospodine Džaferoviću, podsjećam Vas da ste pozivnice mogli da uputite samo privatno ili kao član organizacionog odbora za obilježavanje zločina u Srebrenici, a ni u kom slučaju u ime Predsjedništva BiH, bez saglasnosti i ostalih članova Predsjedništva BiH. Ovim činom ne samo da ste zlonamjerno zloupotrijebili poziciju, već ste obmanuli državnike i ambasadore”, konstatovao je Dodik.

 

On je u pismu podsjetio Džaferovića da u BiH žive tri konstitutivna naroda – Srbi, Hrvati i Bošnjaci, i da BiH čine dva entiteta – Republika Srpska i Federacija BiH, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

 

“U tom pogledu, Predsjedništvo BiH odluke o vođenju spoljne politike može da donosi samo konsenzusom, što Vi niste poštovali i time ste prekršili Ustav BiH”, naglasio je Dodik u pismu.

 

On je naveo da je Džaferoviću poznato da su za Srbe i srpski narod događaji u i oko Srebrenice jednostrano prikazani, da su u i oko Srebrenice stradali i Bošnjaci i Srbi i drugi narodi i da se zbog toga zločini samo nad jednim narodom ne mogu kvalifikovati kao genocid.

 

“Zato smatram da bi trebalo da uvažavate i stavove srpskog naroda u vezi sa ovim pitanjem, koji su Vam jako dobro poznati”, poručio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u pismu upućenom Džaferoviću.

(Srna/Interview.ba)

Prethodna vijest

Konaković: Danas generalno plaćamo cijenu zbog nestručnih kadrova

Naredna vijest

Izetbegović: Pretrpjeli smo mnogo gore i teže stvari