efacaf51b54ca4383a85f5cfacd70ac5
efacaf51b54ca4383a85f5cfacd70ac5

Kantonalni krizni štab kaže NE sjednicama FBiH uživo, Nasiha Pozder: Kako elektronski kad nema izmjena pravilnika?

31.03.2020.

Vanredna sjednica Parlamenta Federacije BiH na kojoj je trebao biti izmijenjen Poslovnik o radu, kojim bi se omogućilo online zasjedanje i donošenje odluka, otkazana je. Razlog je odluka Kantonalnog štaba civilne zaštite u Sarajevu o zabrani okupljanja kojima prisustvuje više od 20 ljudi. Federalna zastupnica Naše stranke Nasiha Pozder za Interview.ba rekla je da pretpostavlja da će se plate parlamentaraca i dalje uredno izmirivati, te kako niko ne bira radno vrijeme, pa to ne bi trebali raditi ni oni.

– Mi smo predlagali čak i da se sjednica održi vani ukoliko je problem održavanja prostor, kako nam je to navedeno između ostalog, o razlozima otkazivanja sjednice. Demokratije su počinjale na otvorenom, na trgovima, među građanima i mi nemamo ništa protiv da se tako održi ova sjednica. Vremenski uslovi su danas takvi kakvi jesu, međutim, mi od toga nemamo nekakav poseban strah – rekla je ona.

Jedan od zahtjeva ove stranke je da se sjednice Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamenta FBiH zakažu i održe u narednih 48 sati. Pozder objašnjava da je uslov i da se obezbijedi prisustvo isključivo neophodnog kvoruma, sa proporcionalnom prisutnošću predstavnika svih parlamentarnih stranaka i klubova, u skladu sa izbornim rezultatima.

Dodaje i kako je održavanje sjednice jedini način da se izmijeni Poslovnik kako bi se sjednice elektronski održavale.

– Većina zastupnika ima uslove da se barem online pojavljuju na radnom mjestu, kao što to rade i mnogi drugi. Ne biraju svi svoje radno vrijeme ni radno mjesto, pa mislim da ni mi ne bismo trebali biti pod nekakvih iznimkama – poručila je ona.

Kaže da je jasno da neki klubovi, poput A-SDA i PDA nisu u stanju prisustvovati sjednicama zbog velike geografske udaljenosti od glavnog bh. grada, ali da je dovoljno da pismenim putem obavijeste da je to razlog njihovog nedolaska, a ne bojkot.

Na pitanje da li će svi zastupnici i dalje uredno dobivati plate, odgovara:

– O platama ništa ne znam, ali pretpostavljam da će se i dalje uredno izmirivati. Nije upitan taj dio finansijskog djelovanja, ne možemo se pohvaliti nekim adekvatnim radom do sada pa su te plate bile isplaćivane. Mi smo i u tom smjeru uputili prijedloge i inicijative, Damir Arnaut je to uradio na državnom nivou – dodaje.

Kaže kako „insistiranje na zakazivanju sjednice je upravo zbog donošenja zakonskih i podzakonskih akata koji bi omogućili saniranje štete najveće ekonomske krize s kojom se suočavamo nakon 2014. godine“.

Napominje i kako se danas navršava peta godišnjica rada, odnosno nerada federalne vlade, te da je nadzor nad njihovim radom apsolutno neophodan.

U ovim trenucima se održava kolegij Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koji podrazumijeva rad samo predsjednika, zamjenika, šefova klubova. Na pitanje u kakvim uslovima se održava, Podzer odgovara:

– Održava se u zatvorenom prostoru u zgradi Parlamenta FBiH, a prisutni imaju rukavice i maske, sve što je propisano kao naophodna oprema i ne sumnjam uopšte da je moguće obezbijediti uslove kakve većina sugrađana države danas ispunjava na svojim radnim mjestima – zaključuje ona.

(Ines Sandžaktarević, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss