50cfef2f5b048b2f56e7d8f252cf226c
50cfef2f5b048b2f56e7d8f252cf226c

Pilav: Jedan od klastera u KS-u sjednica Vlade FBiH u martu

U Kantonu Sarajevo je, gledajući kumulativno, dosad potvrđeno 18 slučajeva zaraze koronavirusom i otvoreno devet klastera – izjavila je danas na pres-konferenciji Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona i članica Štaba civilne zaštite KS.

Kumulativno, dosad je obavljeno 205 testiranja na koronavirus u Kantonu, od toga jučer 30 računajući i 18 studenata državljana BiH, koji su dovezeni iz Italije, pa smješteni u Studentski centar Bjelave. Svi su, navodi Pilav, negativni na koronavirus, dobrog su zdravstvenog stanja i zasad neće ići kućama jer mjera nadzora traje 28 dana.

Pilav je potvrdila da dosad ima devet otvorenih klastera u Kantonu Sarajeva i da je najveći broj slučajeva zaraze vezan za Konjic. Pojasnila je da je jedan od tih, ranije spominjanih klastera, vezan za sjednicu održanu sredinom marta u Sarajevu, što je, kako je kazala, zapravo bila tematska sjednica Vlade FBiH od 16. marta.

Pilav tvrdi da su povezane osobe pod nadzorom, kao i da je jedan od drugih klastera vezan za slučaj preminule žene na Ilidži, čiji članovi porodice su svi testirani i niko nije pozitivan na koronavirus izuzev kćerke.

– Epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo je pod nadzorom – istakla je Pilav.

Pozvala je građane da se pridržavaju propisanih mjera i u slučaju potrebe, obraćaju domovima zdravlja. U vrijeme epidemije koronavirusa, dodala je, aktuelna je i sezona gripe, ali zaraza koronavirusom ima nešto atipičniju kliničku sliku.

Pilav tvrdi da su zdravstvene ustanove u Kantonu u dobroj koordinaciji te objašnjava da je na osnovu jučerašnjih odluka nadležnih, Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš“ naloženo da angažira dodatne materijalne i ljudske resurse ako treba.

Iz Službe za zapošljavanje je također doznačeno da su spremni angažirati dodatni kadar zdravstvenim ustanovama, navela je Pilav.

(Fena, Interview.ba)

 

Prethodna vijest

Arapović: Stanje je ozbiljno, smrtnost četiri posto

Naredna vijest

Jusko: Ko se poziva na veze – pišite im veće kazne, pritvorite ako može