fbadfd66807a598ecae25b5955f7d1d4
fbadfd66807a598ecae25b5955f7d1d4

Ramiz Salkić: Nije neophodno vanredno stanje u RS, već konkretne mjere

29.03.2020.

Uvođenje vanrednog stanja u bh.entitetu RS nije bilo neophodno, jer su svi organi mogli i morali da izvršavaju svoje obaveze pa i Narodna skupština i Vijeće naroda kao zakonodavci – ocijenio je entitetski potpredsjednik Ramiz Salkić.

– Ako su policajci na ulicama, doktori u bolnicama i domovima zdravlja, zašto ne bi bili i narodni poslanici i delegati  u svojim klupama i usvajali potrebne zakone i odluke – upitao je Salkić.

Smatra da je Vlada trebala da predloži parlamentu konkretne mjere za jačanje zdravstvenog sektora, zaštitu privrednih subjekata u smislu očuvanja radnih mjesta i konkretne prijedloge za okončanje tekuće školske godine te mjere upisne politike za narednu školsku godinu.

-Nažalost, prijedlog tih mjera nismo vidjeli, već smo dobili vanredno stanje u kojem će biti donesene ove mjere i možda neke druge od male grupe ljudi i neće biti podložne široj raspravi prije stupanja na snagu – upozorio je Salkić.

Imajući u vidu ponašanje aktuelne vlasti u proteklom periodu logična je, kaže, rezerva prema toj odluci, te zabrinutost od njenih posljedica, koji će uticati na živote svih građana u tom bh. entitetu.

– Evidentno je da vlast i ovu tešku sitaciju koristi da dodatno istakne tendencije o samostalnosti tog entiteta, pokušavajući da samostalno kreira mjere i politike u borbi protiv koronavirusa bez države Bosne i Hercegovine, što je pogubno za cjelokupnu borbu u interesu građana i njihovog zdravlja.

Normalno i logično je bilo da se sve aktivnosti provode sa nivoa državnih organa, a da praktično te mjere budu implementirane na nivou entiteta, kantona, gradova i opština – navodi Salkić.

Salkić ističe i da će nepostojanje jake koordinacije u tom smislu sigurno nanijeti najveću štetu po građane, a trpit će i rezultati borbe protiv koronavirusa.

U slučaju koronavirusa, dodao je, borbu ne mogu uspješno voditi samostalno ni države, a kamo li entiteti ili kantoni.

– I izjava ministra zdravlja Alena Šeranića, da zbog širenja epidemije koronavirusa je moguće i deportovanje državljanja Federacije BiH iz RS, uz ranije izjave entitetskih prestavnika o postavljanju punktova policije na entitetskoj liniji, je skandalozna, neprihvatljiva, prijeteća i u duhu je seperatističke politike koju provodi vlast entiteta RS – smatra Salkić.

Podsjeća na činjenicu da je u entitetu RS u ovom trenutku duplo više zaraženih koronavirusom nego u entitetu FBiH, a da entitet RS ima duplo manje stanovnika, što pokazuje ko bi kome u ovom smislu mogao „biti pretnja“.

-Nažalost i ova teška situacija, u kojoj se svi zajedno nalazimo, pokušava se iskoristiti za produbljivanje podjela i slanja poruka građanima ovog entiteta kako je neko prijetnja po taj entitet u ovom slučaju u smislu prijetnji po zdravlje građana – kazao je Salkić.

Dodao je i da je evidentno da policija RS nema kapacitete da zatvori na stotine tačaka između dva entiteta koja se građani kreću, niti imaju zakonski osnov za to.

-Niti policija ima mogućnost da deportuje bilo koga, jer velika većina onih koje bi oni da protjeruju i nemaju državljanstvo entiteta, već samo državljanstvo Bosne i Hercegovine – naglasio je potpredsjednik Salkić.

(FENA, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss