Željka Cvijanović pojasnila šta znači uvođenje vanrednog stanja u RS

28.03.2020.

Republika Srpska je na posebnoj sjednici usvojila Odluku o proglašenju vanrednog stanja zbog epidemiološke situacije uzrokovane pandemijom korona virusa, a predsjendica ovog entiteta, Željka Cvijanović, pojasnila je šta to znači.

– Predsjednik će raditi sa drugim institucijama, Vladom RS, koja je predlagač zakonskih rješenja. Bitno je da postoji redovna komunikacija sa partijama i poslaničkim grupama. To će se urediti u narednom periodu. Dok traje vanredno stanje – vršit će se komunikacija sa timom pravnika za zakonske akte koji neće biti upitni i biće lako provodljivi – izjavila je Cvijanović.

Vanredno stanje je uvedeno jer su sve mogućnosti iscrpljene, poručula je.

– Moramo da mijenjamo zakone, odgovorno, promijeniti one koji će nam omogućiti da intervenišemo i donosimo mjere koje će pomoći privredi, kako bi se stvorio prostor za olakšice prema privrednom sektoru – kazala je Cvijanović.

U narednom periodu – ključna je komunikacija.

– Poslanici su svjesni stanja, nije ovo zatvaranje NSRS. Ovo je novi režim funkcionisanja, privremeno neće biti sastajanja dok traje potreba za ovakvim stanjem, a to ovisi od toga šta će reći struka i šta će se dešavati globalno – pojasnila je.

– Prohodnosnot određenih zakonskih rješenja kojima ćemo bolje intervenisati u oblasti zdravstva, zdravlja i života građana. Na to smo usmjereni. Mormao razmišljati kako urediti stvari da ona šteta koja se načini bude što manja – rekla je uz poruku da zna da građani razumiju ovo sve.

– Nadam se da će ovo biti privremeno, nekoliko sedmica ili nekoliko mjeseci, svi želimo izaći iz ovoga i normalno da živimo. Morali smo da intervenišemo. Odlučno da donosimo mjere i zaštitimo privredu –  izjavila je.

Cvijanović je dodala da ovo ne znači ukidanje NSRS, te da će ona adekvatno raditi u budućem periodu.

(N1, Interview.ba) 

Idi naVrh

Don't Miss