d3a7260b28e96d8acad06f32cee5c6c5
d3a7260b28e96d8acad06f32cee5c6c5

U RS uvedeno vanredno stanje zbog koronavirusa

Narodna skupština Republike Srpske danas je usvojila Odluku o proglašenju vanrednog stanja za teritoriju tog bh.entiteta, zbog epidemiološke situacije usljed koronavirusa.

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku RS“.

Iz entitetskog parlamenta je saopćeno da je odluka donesena na osnovu Amandmana na Ustav RS, u kojem je propisano da Narodna skupština, u skladu sa Ustavom i zakonom, proglašava vanredno stanje za Republiku ili dio Republike u slučaju ugrožavanja bezbjednosti, usljed elementarnih nepogoda (poplava, zemljotresa i požara), prirodnih katastrofa, epidemija, povreda ljudskih prava i sloboda i normalnog funkcionisanja ustavnih organa RS.

Također, u članu 38. Zakona o Vladi RS, propisano je da Narodna skupština RS, na prijedlog Vlade, proglašava vanredno stanje kada je na teritoriji Republike ili dijelu Republike ugrožena bezbjednost usljed elementarnih nepogoda (poplava, zemljotres, požar i dr.), prirodnih katastrofa, epidemija, povreda ljudskih prava i sloboda i normalnog funkcionisanja ustavnih organa Republike, kao i da sama predlaže akte za preduzimanje mjera u takvim okolnostima.

Sjednici su prisustvovali predsjednica RS Željka Cvijanović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, premijer Radovan Višković i ministri u Vladi RS.

Na početku zasjedanja Narodna skupština je većinom glasova narodnih poslanika odlučila da ova 12. posebna sjednica bude zatvorena za javnost.

(FENA, Interview.ba) 

Prethodna vijest

Predložen set mjera za podršku privrednicima Općine Centar

Naredna vijest

Željka Cvijanović pojasnila šta znači uvođenje vanrednog stanja u RS