b56368c14a39297abce02e12f27472e3
b56368c14a39297abce02e12f27472e3

Ajdinović: Na graničnim prijelazima izdato 18.260 rješenja o izolaciji

Federalna uprava za inspekcijske poslove nastavlja intenzivno provoditi mjere na suzbijanju širenja koronavirusa COVID-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine u skladu s naredbama mjerodavnih tijela u BiH/FBiH. Zaključno s 26. martom, prema do sada dostupnim informacijama, federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali su ukupno 18.260 rješenja o stavljanju putnika/osoba pod zdravstveni nadzor/ograničenom kretanju/izolaciji na period od 14 dana, navodi se u saopćenju za javnost direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove Anisa Ajdinovića.

Od nedjelje, 15. marta, po donošenju odluke o obaveznom sanitarnom nadzoru svih državljana BiH, Federalna uprava za inspekcijske poslove rasporedila je inspektore iz svih 10 inspektorata na granične prijelaze, gdje trenutno 86 federalnih inspektorica i inspektora u tri smjene vrše 24-satnu sanitarnu kontrolu putnika pri ulasku u BiH/Federaciju BiH. Pored GP Međunarodni aerodrom Sarajevo, termalne kamere instalirane su na GP Izačić, GP Orašje, GP Bijača  i GP Kamensko.

Nadzorima i mjerama je, prema do sad dostupnim podacima, obuhvaćeno i ukupno 2.200 osoba – državljana BiH s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza koji se nalaze na području FBiH, te su podaci – spiskovi s imenima, prezimenima, i adresama osoba blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije. Isto vrijedi i za 164 osobe – državljane BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko Distrikta.

Danas ističu mjere iz 278 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni inspektori, te 327 rješenja izdatih na GP Aerodrom Tuzla, čime je do sad za ukupno 1.267 osoba istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove obavještavaju osobe kojima je izrečeno rješenje o izolaciji da rješenje prestaje da važi istekom propisanog perioda izolacije od 14 dana.

Naime, ukoliko su se osobe kojima su izdata rješenja o izolaciji pridržavale izrečenih mjera, te svakodnevno javljale nadležnoj epidemiološkoj službi i do isteka perioda izolacije nisu razvile nikakve simptome zaraze, zdravstveni nadzor se okončava nakon 14 dana.

Kantonalni policijski organi svakodnevno vrše kontrole osoba kojima su od federalnih sanitarnih inspektora izdata rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor/obaveznoj izolaciji, te je u tom smislu Federalnoj upravi za inspekcijske poslove do sad dostavljeno ukupno 276 zbirnih službenih zabilješki o nepoštivanju izrečenih mjera na ime većeg broja osoba. Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove ističu da će protiv 58 osoba biti pokrenuti prekršajni postupci.

Vezano za kontrolu formiranja i kretanja cijena u FBiH, dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata je u periodu od 15.-26. marta na području Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona (od 23. marta), izvršio 87 inspekcijskih nadzora, 96 kontrolnih nadzora u apotekama i drugim prodajnim objektima, u okviru kojih su izrečena ukupno 84 prekršajna naloga u iznosu od 174.950 KM. Kod 96 subjekata nadzora nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju, odnosno, utvrđeno je da prijave građana nisu bile utemeljene.

Kod 15 subjekata nadzora je evidentirano povećanje cijena artikala sa Liste proizvoda na koje se primjenjuje mjera neposredne kontrole cijena koja je sastavni dio Odluke Vlade FBiH o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena od 16. marta (brašno, ulje, riža, kvasac, povrće, voće, zaštitne maske, sredstva za dezinfekciju, itd.).

Ajdinović je zahvalio inspektoricama i inspektorima koji ulažu maksimalne napore 24 sata dnevno na prvoj liniji odbrane protiv širenja pandemije koronavirusa.

– Zahvaljujem i kantonalnim policijskim i inspekcijskim organima, Graničnoj policiji BiH, Federalnoj upravi civilne zaštite i svim drugim organima i institucijama s kojima blisko sarađujemo na suzbijanju širenja pandemije i zaštiti stanovništva BiH – kazao je Ajdinović.

Na graničnim prijelazima na dan 26. marta izdato je ukupno 580 rješenja o izolaciji.

Na graničnom prijelazu Bijača izdato je 61 rješenje o izolaciji, GP Orašje – 89, GP Izačić – 38, GP Kamensko – 73, GP Gorica – 21, GP Bosanski Šamac – 115, GP Velika Kladuša – 
81, GP Doljani – sedam, GP Bosansko Grahovo – dva, GP Osoje – 18, GP Neum II – 10, GP Ivanica – 13 i GP Aerodrom Sarajevo – 52. Na graničnim prijelazima Gabela Polje, Čepikuće i Neum I i MC Halilovići nije bilo izdatih rješenja. 

Iz FUZIP-a mole građane da sve uočene nepravilnosti prijave na kontakte: telefon za prijave: 033 /22 66 44 (otvoren 24 sata), e-mail: info@fuzip.gov.ba ili poštom, na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo.

(Fena/Interview,ba)

Prethodna vijest

OHR uputio podršku Vladi FBiH

Naredna vijest

Prvi slučajevi korona virusa potvrđeni i u Tuzlanskom kantonu