24ca0a85fc075dc4babe60ca9c74b464
24ca0a85fc075dc4babe60ca9c74b464

Vlada RS-a se odriče 50 posto primanja za pomoć realnom sektoru

Vlada Republike Srpske donijela je danas privremenu odluku kojom se i zvanično do 30. juna odgađa plaćanje poreskih obaveza, poreza na dobit i dr. koje su privrednici bili dužni platiti do 31. marta. Također, odlaže se i uplata poreza na dohodak.

Prema riječima premijera RS Radovana Viškovića, svi privredni subjketi koji budu tražili ovu olakšicu morat će Poreskoj upravi RS podnijeti pisanu izjavu i da dobiju odobrenje uprave.

Također, i obaveze koje privrednicii maju prema Investiciono-razvojnoj banci prolongiraju se za tri mjeseca.

– Svi članovi Vlade RS odreći će se 50 posto svojih primanja i ta sredstva će biti uplaćena u Fond RS. Izdata je preporuka za sve zaposlene u javnom sektoru, osim za zdravstveni sektor, da daju dio primanja, ali naglašavamo da je to stvar ličnog izbora, ne obaveza. Preporuka je da za primanja do 1.000 KM to iznosi pet posto neto plate, a preko 1.000 KM da to bude do 10 posto – rekao je Višković.

Vlada RS je preporučila da se naknade za upravne i nadzorne odobre za mjesec mart uplate na račun Fonda RS. Višković je naglasio kako su ta sredstva isključivo namijenjena za pomoć radnicima u realnom sektoru koji su direktno pogođeni odlukama Republičkog štaba za vanredne situacije i situacijom u vezi sa korona virusom.

– Po okončanju marta, nakon analiza, poduzet ćemo dodatni niz mjera. Pozvat ćemo i ljude koji su u javnim službama i adminstraciji da pokažemo solidarnost prema radnicima u realnom sektoru. Također, Vlada RS će iz budžeta pokriti doprinose za radnike, odnosno razliku od neto do bruto plate. Poduzimat ćemo i druge mjere za neke radnike koje nismo obuhvatili ovim odlukama – rekao je Višković.

Kazao je kako aktivno rade na formiranju Fonda za pomoć privredi te da bi on trebao biti operativan u maju. Naglasio je kako se pregovori za MMF aranžman od 165 miliona eura privode kraju i da bi ta sredstva trebala biti operativna polovinom aprila.

– Moram zamoliti sve da razumiju poziciju budžeta i da ne očekuju da možemo sto posto namiriti štete koje su pretrpili, ali ćemo se sigurno solidarisati sa svima kako bi što više spasili naš realni sektor. Iz pisma namjere MMF piše prvi put da sve ono što su sada zabranjivali je dozvoljeno kako bi se sačuvala javna potrošnja i privredni ambijent u svim zemljama – rekao je Višković.

Naglasio je kako se moratorij na kredit odnosi i na pravna i na fizička lica bilo da je riječ o zaduženjima u komercijalnim bankama, Investiiono-razvojnoj banci ili EBRD-u.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Medicinska sestra Suada u vrijeme koronavirusa: Ne razmišljam hoće li mi se nešto desiti, radim 24 sata

Naredna vijest

Španija: 56.188 zaraženih koronavirusom, a više od 4000 umrlih