Novalić: U FBiH do sada otpušteno 3543 radnika

26.03.2020.

Premijer Vlade FBiH Fadil Novalić danas je tokom konferencije za novinare rekao da je novoformirani Krizni štab FBiH sinoć odobrio nabavku za milion maski za zaštitu lica, 5000 zaštitnih odjela, koliko je i doktora u FBiH, te 500000 rukavica i 170000 testova za mjerenje prisustva koronavirusa.

Kada je riječ o otpuštanju radnika, rekao je da se otpuštanja radnika ne mogu zabraniti, ali će biti učinjemo sve da se zbrinu.

Iznio je i podatak da su u FBiH do sada otpuštena 3543 radnika, zaključno sa jučerašnjim danom, te je poručio i da to i dalje nije veliki broj, te je najavio i dva fonda koja će biti oformljena.

-Ne bih rekao otpušteni, već je smanjen broj uposlenih – dodao je.

Predstavnik Štaba Davor Pehar rekao je da je do 10 sati jutros kod pet osoba potvrđen koronavirus, jedna iz Gruda i četvero iz Sarajeva.

Naveo je i kako je 30.000 ljudi u ovom entitetu trenutno pod nadzorom, te kako je to jedna od uspješno provedenih mjera.

Pojasnio da će nova strategija podrazumijevati široko testiranje.

Na pitanje novinara koliko ima testova u FBiH, rekao je da ih je „dovoljno“, te kako danas stiže nova pošiljka sa 1100 testova za koronavirus.

-Dva do tri sljedeća tjedna su ključna u razvoju situacije u pogledu koronavirusa i od svih nas ovisi u kom smjeru će proces ići. Ako se budemo odgovorno ponašali, krivulja koja pokazuje razvoj epidemije bit će manja, imat ćemo manje opterećenje na zdravstveni sustav i izbjeći talijanski scenarij. Stoga, zahvaljujem građanima većini koji strpljivo i odgovorno prate i poštuju naredbe i preporuke, ali tražimo od manjeg  dijela da promijene neodgovoran stav – poručio je on.

Predsjednica Upravnog odbora Udruženja banaka FBiH Sanela Pašić rekla je da je formiran osnovni okvir za olakšice, koji će stupiti danas ili sutra na snagu. Dodala je i kako je potrebno nekoliko dana za definisanje principa, a neki od njih su pomoć svim ugroženim, zdravlje i stabilnost bankarskog sektora.

(I.S., Interview.ba)

 

Idi naVrh

Don't Miss