Krizni štab FBiH preporučio: Objaviti imena osoba koje krše rješenja o izolaciji

25.03.2020.

Krizni štab FBiH izdaio je preporuku kantonalnim organima za inspekcijske poslove i unutrašnjih poslova da za osobe koje krše mjere izolacije, pored prekršajnih mjera, koriste i odredbe Krivičnog zakona FBiH za djela protiv zdravlja ljudi i širenja zaraze te sprečavanja službene osobe u vršenju dužnosti i napad na službenu osobu.

Kako je rekla federalna ministrica zdravstva Jelka Miličević, Krizni štab je preporučio i da se javno objave imena i prezimena osoba koje ne postupaju po mjerama izolacije, te da se osiguraju prostori za smještaj tih osoba.

– Vlada intenzivno radi na aktivnostima kako bi što brže donosili odluke. Građani trebaju znati da su oni važna karika i oni su ti koji trebaju prijaviti sve one koji se ne pridržavaju naredbi – kazala je Miličević.

Kada je u pitanju epidemiološka situacija, do sada su u Konjicu potvrđena 22 slučaja zaraze korona virusom. Riječ je o dva klastera vezana za događaj u Konjicu i konstatovana su tri generacijska kontakta. U Mostaru je šest potvrđenih slučajev, a USK su utvrđena tri klastera.

Do sada je na području FBiH testirano 446 osoba, a u posljednja 24 sata utvrđena su četiri nova. Ukupno su zaražene 52 osobe, a tri su umrle.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović kazao je kako su 84 federalna zdravstvena sanitarna inspektora raspoređeni na 15 graničnih prijelaza i Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

– Evidentno je da imamo znatno manji broj putnika koji ulaze u BiH. Još imamo veliku koncetraciju na graničnim prelazima Orašje, Kamensko i Nosanska Gradiška. Većinom je riječ o robnom prometu. Želim naglasiti da se pored osoba, kontroliše i zdravstvena i kvalitativna ispravnost svih roba – rekao je Ajdinović.

Građanima je poručio da ulaze značajne pošiljke roba što ukazuje da životnih namirnica ima i da nam police u trgovinama neće biti prazne.

Do sada su izdali 14.821 rješenje o mjerama izolacije za putnike, a zaprimljeno je 157 službenih zabilješki o osobama koje krše mjere izolacije.

– Mi ćemo objaviti imena i prezimena osoba za koje se utvrdi da nisu poštivali mjere izolacije – rekao je Ajdinović.

Do sada je izdato 65 prekršajnih naloga trgovinama koje su prekršile Odluku kojom se zabranjuje povećanje cijena.

(N1, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss