62dbfc2dcc32bbdfc67600034abe908b
62dbfc2dcc32bbdfc67600034abe908b

Izetbegović: Malo samokontrole će biti kratak period za puno uspjeha da ne izgubimo puno građanstva

24.03.2020.

Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegovič rekla je da je ova ustanova jučer dobila 1.000 novih testova na koronavirus.

– Jučer u KCUS smo dobili 1.000 testova, danas dodatnih 1.500 treba doći i njih sam uspjela da obezbijedim u privatnom, ličnom aranžmanu i uspjela sam da bukiram 150.000 testova koji su 99,9 posto pouzdani. Imat ćemo dovoljno testova, što ne znači da građani smiju prekinuti mjere izolacije i samozolacije. To je mnogo važnije od svih naših napora u medicinskom smislu – rekla je ona.

Rekla je i da je KCUS obezbijedio izolatorij u zgradi Klinike Podhrastovi.

– Jučer sam obišla taj izolatorij u kojem je pripremljeno 45 kreveta za najteže bolesnike i imamo određen broj respiratora. Možemo taj kapacitet proširiti na 100 kreveta, ukoliko bude potrebe. Brzo smo pripremili prostor pomoću jedne privatne firme za montiranje novog CT aparata koji je izuzetno važan jer daje tačnu sliku bolesti pluća. To je još jedan ogroman uspjeh, a sve zahvaljujući mjerama koje je Vlada Federacije BiH omogućila. Pripremamo prostor na Građevinskom fakultetu na kojem ćemo moći smjestiti 200 kreveta u slučaju potrebe za smještajem većeg broja bolesnika – kazala je.

O 150.000 testova koje je rezervisala, istakla je da će nabavku izvršiti premijer FBiH Fadil Novalić i načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solako te da bi u Sarajevu trebali biti najdalje za sedam dana.

Istakla je i da će biti novih respiratora.

– Prije četiri dana uspjela sam u Sarajevu da kupim šest respiratora, četiri su isporučena, dva očekujem danas. Smješteni su u Podhrastove. Naručila sam dodatnih 40 respiratora i oni bi trebali za osam do deset dana biti u Sarajevu. Svi će biti na raspolaganju za pacijentu ako bude potrebno, odnosno ako budemo imamo takvu sliku. Pripremamo se za najteži scenarij, a ja se nadam najboljem i činimo sve što možemo da bude najbolje – dodala je.

Apelovala je na građane da poštuju mjere samoizolacije, te da to što nabavljaju respiratore i obezbjeđuju prostore ne znači da mogu da se relaksiraju i da krše mjere koje je propisao Krizni štab.

– Iznimo visoki higijenski postulati se moraju poštovati, samoizolacija, zatvaranje u svoje kuće je najveća pomoć koju građani u ovom trenutku mogu da učine. Malo kontrole, malo samokontrole, malo samoizolacije… To će biti kratak period za puno uspjeha u ovom stanju da ne izgubimo puno građanstva – rekla nam je.

Na pitanje kako teče proces testiranja i ko odlučuje o tome ko će biti testiran je kazala kako se po društvenim mrežama šire dezinformacije, te da je malo onih koji se pouzdanim informacijama bave.

– Testiranje se vrši na način na koji odredi epidemiološka služba. KCUS ne odlučuje o testiranju. Mi smo samo referentni laboratorij Svjetske zdravstvene organizacije i na osnovu mišljenja i uputnice epidemiologa i kriznog štaba nam dolazi pacijent koga mi testiramo. Do sada su izvrsno radili trijažu pacijenata koji trebaju biti testirani. Testirali smo i više ljudi nego što je trebalo. Mi smo testirali pacijenta za koga sam rekla da je sigurno negativan i potvrdilo se da je negativan. Nije svaki kašalj i curenje nosa korona virus. Zato pozivamo građane da budu strpljivi, da pozivaju brojeve telefona. To može biti obična gripa i ima je jako puno. Nema potrebe za panikom, ima potrebe za puno opreza. Niko nije testiran u smislu zloupotrebe ili priče da smo nekoga testirali preko veze jer je političar. Mi smo testirali premijera i jednog ministra koji su bili na skupu u Konjicu ali su na toj priredbi bili kratko vrijeme, odnosno na početku priredbe i testirani su da ne bi zarazu prenijeli na ljude. Svi ostali su u samoizolaciji. Molim vas da se ta panična priča o testiranju preko veze razmontira, to ne odgovara istini. Ne želimo da građani slušaju laži po društvenim mrežama. One koje nam epidemiolška služba uputi, njih testiramo. Testova imamo dovoljno – zaključila je ua N1.

(N1, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss