Italija treba 90 miliona maski

U talijanskoj bolnici Oglio Po, 25 od 90 ljekara zaraženo je koronavirusom, što povećava pritisak na zdravstveni sistem koji je ionako preopterećen pandemijom koronavirusa. Kada se ubroji medicinske sestre, tehničare i druge zaposlenike bolnice, petina zaposlenika bolnice pozitivna je na koronavirus, rekla je direktorica bolnice Daniela Ferrari, prenosi Reuters.

Oni i zdravstveni djelatnici poput njih gotovo su sigurno širili virus a da to nisu ni znali prije nego im je zatrebalo liječenje ili su otišli u samoizolaciju, smatraju naučnici i ljekarski sindikati.

Jednako je i u drugim bolnicama, među porodičnim ljekarima i u domovima penzionera, a problem je pogoršalo to što nisu imali dovoljno zaštitnih maski i rukavica kada je prije mjesec dana zaraza otkrivena.

– Na kraju smo snaga – rekao je liječnik Romano Paolucci, koji je u penziji ali se vratio na posao  kako bi pomogao bolnici Oglio Po kod Cremone, jednog od najteže pogođenih gradova u Lombardiji.

– Nemamo dovoljno resursa i posebno osoblja jer uz sve ostalo, sada i osoblje počinje obolijevati -.

U Lombardiji, regiji s najviše zaraženih i umrlih, najmanje dvije bolnice postale su žarišta zaraze. Pacijenti su zarazili medicinsko osoblje koje je potom proširilo virus krećući se svojim zajednicama prije uvođenja strogog karantina.

To je jedan faktor  koji je pridonio tako brzom širenju virusa, rekao je Giuseppe Remuzzi, direktor  Instituta Mario Negri za farmakološka istraživanja.

„Pacijenti su zarazili druge pacijente i ljekare koji su tada izašli van i zarazili druge”, rekao je Remuzzi.

Na nacionalnoj nivou, 4.268 zdravstvenih radnika ili 0,4 posto od ukupne brojke zarazilo se virusom do 20. marta, po podacima Nacionalnog instituta za zdravlje.

U Bergamu na sjeveroistoku Lombardije, 134 ljekara porodične medicine od 600 odnosno 22 posto razboljelo se ili su u karantinu, rekao je Guido Marinoni, čelnik mjesnog udruženja ljekara opšte prakse. Troje ljekara je umrlo.

U gradskim domovima penzionera situacija je čak gora. Zaraženo je 1.464 zdravstvenih djelatnika od 5.805, rekao je.

Bergamo je toliko teško pogođen da je u pomoć pritekla vojska koja odvozi mrtva tijela u druge pokrajine jer na groblju nema mjesta.

Marinoni je rekao da su prva dvije sedmice nakon otkrića bolesti na sjeveru Italije 21. februara  porodičnim ljekarima manjkale maske i rukavice, pa su se lako zarazili od pacijenata koji su kašljali i imali temperaturu a došli su im na pregled ne znajući da su zaraženi koronavirusom.

Tek početkom marta, porodičnim liječnicima u Bergamu dano je 25-30 hirurških maski, rekao je.

– Ako oboljela osoba zarazi u prosjeku još dvoje ljudi, ljekar koji se kreće po zajednici može zaraziti još najmanje desetero i tako se zaraza eksponencijalno širi – rekao je Marinoni.

Šef vladina kriznog štaba za pandemiju koronavirusa rekao je da Italija treba 90 miliona maski na mjesec i da je „aktivirala sve moguće kanale” da ih nabavi.

Zaštitna i medicinska oprema, uključujući maske i respiratore, „proizvodi se na dalekim mjestima, mi nemamo nacionalnu industriju s kapacitetom masovne proizvodnje”, rekao je Domenico Arcuri za državnu televiziju u nedjelju.

Guverner Lombardije Attilio Fontana rekao je u četvrtak da je potpisao ugovor za četiri miliona maski iz Jordana.

U nekoliko bolnica i zdravstvenih centara u Milanu, javnim i privatnim, zaposlenici i sindikati žale se i na neodgovarajuće mjere za zaštitu zaposlenika.

U milanskoj bolnici Niguarda, jedan pacijent i medicinska sestra na psihijatrijskom odjelu počeli su pokazivati simptome s nekoliko sati razmaka 10. marta, po pismu koje je predstavnica sindikata CISL Rossella Delcuratolo poslala upravi bolnice.

Za nekoliko dana zarazilo se 11 pacijenata i osam medicinskih sestara na tom odjelu, upozorila je.

– Borimo se protiv širenja virusa uvođenjem karantina u društvu, ali moramo zaustaviti njegovo širenje i unutar zdravstvenog sektora – kazala je za Reuters.

Čak na mjestima gdje je od početka bilo zaštitne opreme, kao što je Policlinico San Marco nedaleko od Bergama, nekoliko djelatnika ipak se zarazilo, rekao je Roberto Mezzetti, vaskularni hirurg koji se dobrovoljno javio kako bi pomogao u liječenju pacijenata oboljelih od Covida-19, kako je bolest koju izaziva novi koronavirus službeno nazvana.

Vjerojatno su se zarazili izvan bolnice u ranim fazama širenja zaraze, rekao je. Troje ih je u ozbiljnom stanju.

Mnogi zdravstveni djelatnici govore da bi ih trebalo sve testirati.

Lombardija je tokom vikenda objavila da će porodičnim ljekarima biit testirani  briseve, dok će se zaposlenicima bolnica svaki dan mjeriti temperatura.

Međutim, neki ljekari upozoravaju da bi, ako se sve bude testiralo, prava stopa zaraze među liječnicima mogla biti toliko visoka da bi bolnice morale prestati s radom.

– Bojim se da bi bolnice ostale prazne – rekao je Mario Riccio, voditelj anesteziologije u bolnici Oglio Po.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

U Hrvatskoj 46 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Naredna vijest

BPK: Vlasnici motela nude svoje prostore u borbi protiv koronavirusa