ee72f386f291da050e209189638092b9
ee72f386f291da050e209189638092b9

Pacijentica oboljela od koronavirusa u izolatoriju Kantonalne bolnice Goražde

23.03.2020.

Pacijentica iz Goražda kod koje je potvrđen koronavirus smještena je u izolatorij Kantonalne bolnice Goražde.

Direktorica ove zdravstvene ustanove prim.dr Nermina Kamenica podsjeća da je riječ o majci osobe kod koje je prethodno potvrđen koronavirus te da su oni bili u zajedničkom domaćinstvu.

– U pitanju je starija, 65-godišnja ženska osoba koja je po epidemiološkom nalazu rizična grupa. Pacijentica je primljena komunikativna, imala je blago povišenu temperaturu 37,7 i manju koja se stalno mjeri. Od jutros nema temperaturu, nema ni otežano disanje, samo povremeno blagi kašalj, ali ona je hroničar i morala je biti primljena u bolnicu zato što ima probleme sa pritiskom i srčane probleme – pojasnila je dr. Kamenica.

Ona je odbacila brojne dezinformacije koje su se pojavile u javnosti, da je prijemom pacijentice u samu ustanovu, zaražena Kantonalna bolnica. Podsjetila je da je pacijentica primljena jučer po nalogu epidemiologa i smještena u izolaciju koja je već ranije postavljena.

– Čak smo i pohvaljeni od Federalnog ministarstva zdravstva da je sve urađeno kako treba. Nažalost, kada je potvrđeno da je pozitivna na koronavirus pojavilo se niz dezinformacija. Međutim, taj izolatorij je potpuno odvojen i nije u središtu Kantonalne bolnice, već potpuno fizički odvojen, sa zasebnim ulazom u prostoriju, hodnikom i toaletom. Taj dio izolacije mi moramo imati spreman za one pacijente koji su bolesni, koji su imali možda infarkt ili moždani udar ili neko drugo oboljenje, a ne znamo da li su zaraženi koronavirusom – naglasilaje dr. Kamenica.

Istakla je da će taj dio izolatorija ostati u funkciji u Kantonalnoj bolnici Goražde uz napomenu da se na današnjoj sjednici Kantonalnog štaba civilne zaštite raspravlja o izolatoriju koji je namijenjen isključivo za oboljele od koronavirusa.

U Goraždu su dosad potvrđena četiri slučaja koronavirusa, dok je 119 osoba u samoizolaciji.

(FENA, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss