Vojska na ulicama Zagreba: Pomažu u preseljenju inkubatora

Premijer Andrej Plenković rekao je da je potres koji je pogodio Zagreb u nedjelju ujutro najjači zadnjih u 140 godina te je pozvao ljude koji su ispred svojih zgrada da drže razmak i ostanu mirni, piše Večernji list.

– U ovom trenutku razvidno je da postoje brojna oštećenja na zgradama. Pozivamo sve građane na oprez. Preporučit ćemo da većina sugrađana, bez obzira na to što je hladno, bude ispred svojih zgrada – rekao je.

Nema potrebe za panikom i velikim odlascima na benzinske crpke, nego da se drži razmak upravo onako kako je bila preporuka Stožera civilne zaštite zbog epidemije koronavirusa. 

– Imamo dvije krizne situacije koje su kontradiktorne. Molimo sve građane da pažljivo slušaju naputke stožera koji će biti i za jednu i za drugu krizu dvaput dnevno u razdoblju pred nama”, poručio je Plenković.

Istaknuo je da stručnjaci pregledavaju zgrade te da u ovom trenutku nitko sa sigurnošću ne može znati koliko su oštećene pojedine zgrade, osobito one starije, dok su one nove vjerojatno čvršće. 

– U svakom slučaju, moramo svi biti na oprezu i jedinstveni. Apeliram na sve građane da zadržimo pribranost. Sve službe će raditi koordinirano i putem medija ćemo vas izvješćivati o sljedećim koracima – rekao je premijer. 

Vojska je izašla na ulice Zagreba kako bi pomogla nadležnim službama. Oko 15 sati će biti idući sastanak državnog vrha te će tada znati više.  Rekao je da će raditi da se što prije osposobe prometnice, a fokus je i na zdravstvenim ustanovama. 

Predsjednik Republike Zoran Milanović građanima je poručio da slušaju vijesti i informacije od nadležnih, a to je u ovom slučaj Stožer civilne zaštite.

– Oni postoje upravo radi ovakvih situacija. Sve drugo što slušate u javnosti, možete zanemariti – rekao je Milanović.

– Panika nam nije saveznik. Jutrošnja brza reakcija bila je jedina moguća i adekvatna. Situacija je zadovoljavajuća. Prioritetno je sada pregledati stabilnost konstrukcija s građevinskog aspekta. Kada dobijemo izvješće koje su zgrade stabilne vratit ćemo pacijente u te zgrade. Imali smo kriznu situaciju s deset novorođenčadi. Sada je to riješeno. Dosad imamo informacije o jednoj težoj pacijentici koja mora na neurokiruršku operaciju – rekao je ministar Vili Beroš.

(Večernji list)

 

 

 

Prethodna vijest

Porodilje s tek rođenim bebama ispred bolnica u Zagrebu

Naredna vijest

Radojičić: Nulti klaster ugašen, jedna osoba sinoć prekršila više propisa