Svjetski dan osoba s Down sindromom uz moto ‘Mi odlučujemo’

Svake godine 21. 3. obilježava se Svjetski dan osoba s Down sindrom koji simbolično predstavlja 3 kopije na 21. kromosomu, što je karakteristično za osobe s Down sindromom.

Ovogodišnji moto svjetske organizacije Dana osoba s Down sindromom je “Mi odlučujemo”, čime se ukazuje na važnost potrebe da se svim osobama s Down sindromom pruži prilika da u potpunosti sudjeluju u donošenju odluka o pitanjima koja se tiču njihovog svakodnevnog života.

Ta poruka prožeta je i kroz borbu za “Obrazovanje bez diskriminacije” – višegodišnji moto Udruge za Down sindrom Mostar.

Uporni smo u nastojanju da djeca s Down sindromom dobiju ono što im prema osnovnim pravima svakog djeteta i pripada, a to je pravo na obrazovanje pod istim uvjetima za sve, navodi se u priopćenju.

Budući da ove godine Udruga za Down sindrom Mostar neće obilježavati Svjetski dan osoba s Down sindromom javnim skupovima građani podršku, u sigurnosti svoga doma (#OstajemKući), mogu iskazati oblačenjem i objavljivanjem fotografija šarenih različitih čarapa koje su postale simbol Svjetskog dana osoba s Down sindromom simbolizirajući upravo kako smo svi različiti, a u isto vrijeme i jednaki.

Na fotografijama možete označiti Udrugu za Down sindrom Mostar uz hashtag #WeDecide i #Obrazovanjebezdiskriminacije.

Ovim putem iskreno i punog srca zahvaljujemo na dosadašnjoj podršci i nadamo se da ćete kao i do sada nastaviti podržavati rad naše Udruge i osobe sa Down sindromom u daljnjoj borbi za ravnopravnost, priopćeno je iz Udruge za Down sindrom Mostar.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Novalić traži sigurnosnu procjenu radi uvođenja policijskog sata

Naredna vijest

Iskustvo I. Kovačevića: Od Njemačke do 14 dana samoizolacije u BiH