Novalić najavio smanjenje plata u javnom sektoru: Teret krize moraju podnijeti svi

21.03.2020.

Premijer Vlade FBiH Fadil Novalić govorio je večeras o koronavirusu, prevenciji, mjerama zaštite, ali i mogućem smanjenju plata u javnom sektoru.

-Poslodavci su u pravu. Teret krize moraju podnijeti svi. Ovaj put, teret krize mora podnijet i javni sektor. Ja sam već naložio svojim službama da pristupe smanjenu plata u javnom sektoru.  Da se pristupi izradi svh akata, da se zakonski uredi i da se efekti te uštede prenesu u potporu realnom sektoru odnosno koji je glavnom privatni sektor – najavio je Novalić za Hayat televiziju.

To je bio njegov komentar jer su poslodavci se oglasili danas i poručili da su mjere Vlade FBiH nedovoljne, te su pozvali na potpisivanje na potpisivanje privremenog sporazuma kojim će se omogućiti slanje ljude na čekanje i osigurati isplata plaća na način da svi snose dio tereta s razmjerno radnici najmanje, poslodavci više s Vlada najviše. 

On je rekao i kako će ekonomski problemi biti “naš problem, ne samo globalni”.

– Iako će čitav svijet imat zastrašujući gubitak od koronavirusa, ekonomski uticaj će biti izuzetno negativan. Mi smo iznjeli vrlo masivan program ekonomsih aktivnosti. To su fondovi. Čak smo sa bankama dogovorili da se od tri do 12 mjeseci odgodi vraćanje kredita. Prioriteti su nam naravno očuvanje radnih mjesta. Prioriteti su nam zbrinjavanje onih koji ne mogu očuvati radna mjesta, prioriteti su nam stabilnost PIO fonda i svi drugi poticajni elementi za podizanje ekonomije. Ali,vraćam se ponovo na zdravstveni aspekt. Prvo njega moramo savladati. Mi smo naravno ovih niz aktivnosti predložili čak pomjeranje PDV na kraj mjeseca to bi za FBiH bilo 300 miliona kapitala frmama uz neke garantne i osobne fondove taj uticaj mogao narasti na preko milijardu što bi da se privreda ponovo vrati da se motor koji se gotovo zaustavio umirio da se ponovo uspe gorivo i ponovo pokrene nakon savladavanja ovog koronavirusa – rekao je Novalić.

Na pitanje novinarke o komunikaciji između entiteta, rekao je da “ovu bolest karakterizira zajedništvo”.

– Bez zajedničkog i harmoniziranog djelovanja nema uspjeha i vjerujte možemo svjedočiti da je ta saradnja fantastična. Znači ne samo entiteta na kojem vi potencirate nego izvrsno sarađujemo sa Vijećem ministara, sa kantonima i sa vrlo velikim brojem općina. Ovdje je zajedništvo i harmonizacija od izuzetne važnosti – pojasnio je.

Dodao je i kako je Vlada FBiH dala “30 miliona zdravstvu, spremili smo novih 21,5 transfer nižim nivoima vlastm koji usmjeravamo koronavirus, 23 miliona civilnoj zaštiti smo, također, rezervirali za intervencije u ovoj iznimnoj situaciji”.

– Pozivamo niže nivoe vlasti da isto rade kao što i mi radimo. da nas slijede. Recimo ove fondove civilne zaštite ima svaka općina čak 70% ide tamo. Nije normalno da općine, a isključujem ove pozitivne primjere i poziva da svi slijede: Kakanj, Centar i tako neke općine, pozivam da slijede i dastave na raspolaganje svoje fondove civilne zaštite znači novac koji je tamo parkiran i koji služi za ovakvih prilika da i oni rješavaju probleme zdravstva, policije svih onih oni na leđima  nose teret borbe protiv koronavirusa. Znači, samo ponovo kao što ste me pitali zajedno sa entitetima i državom ponovo samo zajdno sa entitetima, državom, kantonima i općinama, svi kada agažujemo svoje resurse proći ćemo mnogo lakše i pobijediti ovu pošast koja nas je snašla – poručio je premijer.

Cijeli intervju pogledajte ovdje.

(Hayat TV, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss