98929a2105909a5ed5fd242857a85104
98929a2105909a5ed5fd242857a85104

Iskustvo I. Kovačevića: Od Njemačke do 14 dana samoizolacije u BiH

21.03.2020.

Dok mnogi bh. građani i građanke koji su došli iz stranih zemalja, pogotovo onih s intenzivnom transmisijom koronavirusa, ostvaruju kontakt s porodicom i slobodno se kreću gradom, bez obzira na ukazanu samoizolaciju i posljedice koje takvo ponašanje može prouzrokovati, Sarajlija I. Kovačević, koji je prije osam dana stigao iz Njemačke, gdje inače radi, strogo se pridržava uputa koje je dobio prilikom ulaska u našu državu. Trenutno se nalazi u odvojenom stanu od porodice i kako kaže nije jednostavno, ali osjeća da postupa ispravno. 

U momentu kada je bio u Njemačkoj bilo je oko 3800 zaraženih i osam smrtnih slučajeva. Međutim, pokrajina Hessen iz koje on dolazi do tada nije imala nijedan smrtni slučaj zabilježen. 

– Dogovorio sam se s poslodavcem da radim od kuće,  obzirom da je veliki  broj ljudi u našoj kompaniji dogovorio isto, to su bile mjere predostrožnosti. Pri tome nismo čuli da je u našoj blizini bilo ko zaražen, ali je menadžment želio da djeluje preventivno, tako da su omogućili home office. Ja sam odmah nakon toga, već sutradan,  poletio za BiH – kaže Kovačević. 

U Njemačkoj na aerodromu, prema njegovim riječima, tada nije bilo  posebnih provjera. 

– Na pasoškoj kontroli njemačka policija je imala zaštitne  maske i to je sve. Čak ni svi policajci nisu ih nosili koliko sam vidio – ističe on. 

Govori nam kako ga je prilikom dolaska na Međunarodni aerodrom u Sarajevu dočekala Federalna sanitarna inspekcija koja mu je uručila rješenje o samoizolaciji. 

U kojem je između ostalog stajalo da se potrebno javljati nadležnom domu zdravlja svaki dan. U mom slučaju to je Dom zdravlja u Vrazovoj, općina Centar. Međutim kada sam se javio Domu zdravlja rekli su mi da ako nemam nikakve simptome,  nije potrebno da se javljam svaki dan, već samo još jednom do isteka perioda samoizolacije. S tim da svakodnevno imam policijsku provjeru, pri čemu me policajci pozovu na telefon i zahtijevaju da se pojavim na prozoru stana kako bi vidjeli da sam na adresi koju sam prijavio – objašnjava Kovačević. 

Priča nam kako su mu nadležni organi već na ulasku u državu objasnili šta podrazumijeva samoizolacija. 

Rekli su da to znači da nema kretanja mimo prijavljene adrese i nema kontakta s drugim osobama u narednih 14 dana. Imao sam sreću da imam stan na raspolaganju u kojem nema drugih ukućana. S tim da mi je porodica unaprijed kupila dovoljne količine hrane i namirnica da mogu boraviti nesmetano nekoliko sedmica u izolaciji bez potrebe izlaska i kupovine. Naravno, određene smjernice stoje i u samom rješenju koje sam dobio – kaže ovaj Sarajlija, koji trenutno nema simptoma koji ukazuju na postojanje zaraze koronavirusom. 

Savjetuje svim građanima i građankama Bosne i Hercegovine koji su se našli u sličnoj situaciji  da pokušaju da se strpe za dobrobit ostalih članova zajednice.

Nije jednostavno. Ovo je prvi put u životu da se nalazim u sličnoj situaciji, ali smatram da na ovaj način doprinosim sporijem širenju zaraze. Savjetovao bih i ostalima, čak i onima kojima nije propisana samoizolacija da što manje vremena provode u kontaktu s drugim osobama. Ovo je vrijeme kada svi moramo biti strpljivi i solidarni kako bismo se maksimalno zaštitili, a posebno naše starije članove zajednice koji su najrizičnija i najosjetljivija kategorija – poručio je. 

Otkriva nam da vrijeme samoizolacije najviše provodi radeći svoj posao, s obzirom na to da je u potpunosti osposobljen za rad od kuće. 

Osim toga, komuniciram s porodicom i prijateljima putem video linkova, gledam TV, čitam…Naravno, nedostaje mi druženje, lični kontakti, ali osjećam da je ovo što radim ispravno – zaključio je Kovačević, koji je primjer svima kako se u situaciji pandemije koronavirusa treba odgovorno ponašati prema svim članovima naše zajednice. 

Idi naVrh

Don't Miss