UN: Više od 300 miliona učenika širom svijeta nema nijedan obrok zbog pandemije

Više od 300 miliona djece širom sveta nema pristup školskim kantinama zbog pandemije korona virusa, posebno u Africi gdje je obrok u školi jedini koji djeca imaju tokom dana, saopšteno je iz Ujedinjenih nacija.

Po podacima Svjetskog programa za hranu (WFP), više od 860 miliona djece i mladih od kojih 320 miliona učenika, pogođeno je zatvaranjem ustanova u zemljama pogođenim korona virusom.

Ta agencija UN ocjenjuje da polovina od 18 miliona djece kojima obezbjeđuje svakog dana obrok, više nema pristup ni tom obroku.

 

“Možemo obrazovati na daljinu, ali ne i hraniti na daljinu, treba naći rješenje”, rekla je agenciji AFP zvaničnica Svjetskog programa za hranu Carmen Burbano.

 

Vlade bogatih zemalja popt SAD, Kanade, Velike Britanije ili Francuske uspostavljaju posebne mehanizme kako bi najsiromašniji učenici imali obrok.

 

Međutim, situacija je mnogo nesigurnija za djecu koja žive u siromašnim zemljama, tamo gdje su oružani sukobi ili gdje zdravstveni sistemi praktično ne postoje.

 

Svjetski program za hranu je zato pozvao zemlje donatore da sada unaprijed uplate obećani novac, što je 1,9 milijardi dolara od kojih je dio namijenjen školama.

(N1/Interview.ba)

Prethodna vijest

Pripazite: Predstavljaju se kao ekipe za dezinfekciju stanova i varaju građane

Naredna vijest

Četrnaest novih zaraženih osoba u BiH