U KS-u nije zabranjen rad maloprodajnim prodavnicima higijenskih potrepština

Štab civilne zaštite Kantona Sarajevo, kojim je predsjedavala komandantica i ministrica komunalne privrede i infrastrukture KS Nihada Glamoč, održao je sinoć Treću vanrednu sjednicu na kojoj je analizirano trenutno stanje u Kantonu Sarajevo uzrokovano pojavom i širenjem koronavirusa (COVID-19) u BiH. Razmatrane su i sve mjere i aktivnosti koje se poduzimaju na provođenju naredbi nadležnih štabova civilne zaštite.

Konstatirano je da je ispoštovana naredba vezana za neprekidno funkcionisanje Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite, putem kojeg se na broj 121 primaju pozivi koji se odnose na pojave zarazne bolesti koronavirus (prijava novih slučajeva, narušavanja samoizolacije, i sl.).

Naglašeno je i da je osoblju tog centra tokom ovakvog funkcionisanja osigurano pružanje stručne medicinske pomoći uposlenika Zavoda za javno zdravstvo KS.

Članovi Štaba su istakli da se realizira i naredba koja se odnosi na provođenje pojačanih vanrednih mjera odvoza smeća, čišćenja, pranja i dezinfekcije posebno gradskih ulica, trotoara, javnih stepeništa, trgova, javnih parkinga i prostora koji su popločani odnosno asfaltirani.

Istaknuto je i da se provode mjere dezinfekcije rukohvata na mostovima preko rijeke Miljacke, od mosta Vijećnice do mosta Suade Dilberović. Na tim poslovima angažirani su i predstavnici općinskih štabova civilne zaštite sa svojim snagama.

Štab je donio i pojašnjenje vezano za naredbu koja se odnosi na zabranu privremenog obustavljanja rada svih prodavnica u trgovačkim centrima, osim prodavnica osnovnih prehrambenih artikala i apoteka na području Kantona. Pri tom se ističe se ta zabrana ne odnosi na maloprodajne prodavnice higijenskih potrepština.

U skladu sa zaključkom Vlade KS, Štab je donio i naredbu kojom se naređuje Direkciji za robne rezerve KS da iz svojih rezervi izdvoji sve raspoložive količine Alkohola 96% te ga putem Štaba distribuira prema potrebama galenskih laboratorija u okviru Kliničkog centra Univerziteta Sarajevu, JU Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” i JU “Dom zdravlja Kantona Sarajevo”, saopćila je Služba za protokol i press KS.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Čengić: Zaražena iz Goražda nije imala nikakve simptome korona virusa

Naredna vijest

Saudijska Arabija zbog koronavirusa ukida javni saobraćaj na 14 dana