Nove restriktivne mjere za građane

20.03.2020.

Federalni štab civilne zaštite donio je odluku o zabrani kretanja svim osobama mlađim od 18 godina i starijim od 65 godina na području Federacije BiH. Naredba je odmah stupila na snagu i primijenjivat će se do 31. marta.

Četvrta vanredna sjednica Federalnog štaba Civilne zaštite donijela je nove mjera za građane u Federaciji.

“Naređuje se zabrana kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina na području Federacije Bosne i Hercegovine. Za provođenje ove naredbe nadležni su kantonalni ministri unutrašnjih poslova”, stoji u naredbi.

 

Policijski službenici MUP-a KS po zahtjevu Federalne inspekcije izvršili su 511 kontrola poštivanja izrečenih mjera samoizolacije. Na 39 adresa osobe nisu zatečene i mogle bi se suočiti sa kaznama od 100 do 2.000 maraka.

 

Situacija je mnogo bolja u Zeničko-dobojskom Kantonu uvjeravaju iz kantonalnog kriznog štaba. Svi zaraženi su u dobrom zdravstvenom stanju.

 

“Ono što je ovog momenta dobro, uprkos blagom povećanju broja zaraženih korona virusom što je očekivano, je činjenica da se radi i ovog momenta o jednom uvezenom slučaju, tako da širenja direktnog kontakta sa lokalnim stanovništva nemamo. Broj osoba koji su pod nekim vidovima zdravstvenog nazdora je 1.950”, kazao je Adnan Jupić, ministar zdravstva ZDK

 

Spremni su i na gore scenarije, rješenje vide u saradnji zdravstvenih ustanova Zenice i Tešnja.

 

“U Općoj bolnici Tešanj imamo velikog iskustva sa takvim pacijentima jer smo plućni odjel i posjedujemo 98 kreveta. Imamo principe zbrinjavanja takvih pacijenata. Nemojte zaboraviti da je tuberkuloza jako teška bolest i rezistentna bakterija. Mi imamo čak prostorije sa podpritiskom za izolaciju tuberkuloznih uposlenika i nije problem da ih brzo pretvorimo za pacijente za korona virus”, izjavio je Hasan Škiljo, direktor JU Opća bolnica Tešanj.

 

Jedan od velikih problema je i nestašica testova za korona virus.

 

“Testiranje se radi na četiri mjesta koliko ja znam u BiH. Banjaluka u Institutu “Vaso Butozan”, Tuzla, rade u Mostaru imaju svoje. S tim da je jedino Sarajevo referentni centar. O stanju u Sarajevu mi ne znamo, ali meni je predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije kazao da su oni dobili 1.000 testova. Vrlo je mali broj testova upotrebljen i mi se nadamo da neće biti tu nekih problema u budućnosti”, kazao je Ednan Drljević, epidemiolog.

 

U Tuzlanskom Kantonu Općina Gračanica izašla je sa podacima da su dvije testirane osobe ove općine – negativne na virus. 475 osoba je u samoizolaciji, policija je do sad provjerila 195 lica od kojih 7 nije bilo kod kuće.

 

Obustavljen je i rad 350 radnika jedne privatne kompanije u Kalesiji kojoj je u ovom trenuntku onemogućen izvoz van BiH.

 

Goraždanski Krizni štab donio je naredbu da se obustavi rad u industrijskoj zoni “Pobjeda” dok u Bihaću drugozaraženi pacijent nalazi se u jako teškom stanju prema riječima direktora kantonalne bolnice.

(N1/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss