Sanjin Sefić osuđen na 17 godina i šest mjeseci, Agić poručio da mu je ovo sretan dan

U ponovljenom suđenju Kantonalni sud oglasio je krivim Sanjina Sefića i izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 17, 5 godina.

Sud je danas donio presudu nakon ponovljenog postupka koji je počeo u julu prošle godine.

U septembru 2018. godine Kantonalni sud u Sarajevu Sefića je osudio na 14 i po godina zatvora, dok su njegovi pomagači oslobođeni krivice.

Vrhovni sud Federacije BiH uvažio je žalbu Tužilaštva Kantona Sarajevo, čime je prvostepena presuda ukinuta i postupak je ponovljen.

Sefić se teretio za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i krivično djelo neukazivanja pomoći povrijeđenoj osobi nakon saobraćajne nesreće.

On je u noći 10. oktobra 2016. godine na pješačkom prelazu na glavnoj sarajevskoj saobraćajnici, krećući se brzinom većom od 100 kilometara na čas i prolazeći kroz crveno svjetlo na semaforu, automobilom udario studente Selmu Agić i Editu Malkoč koje su od zadobijenih povreda preminule.

Sefić se udaljio s mjesta nesreće, a u jutro 11. oktobra pobjegao je u Srbiju odakle je izručen 9. januara 2017. godine.

“Danas mi je sretan dan”, kazao je Amir Agić, otac poginule Selme Agić nakon izricanja presude Sanjinu Sefiću.

– Nisam zadovoljan kaznom jer sam očekivao maksimalnu, ali se pokazalo kad se hoće sve se može. Tužiteljica Jasminka Knežević uradila je dobro svoj posao i ovo je najveća kazna ikad izrečena za saobraćajnu nesreću – kazao je Agić.

Dodao je da je bilo bolno prolaziti sudska ročišta protekle tri i po godine i da je njihova bol bila sve veća. 

Pojasnio je da je Sefić za izazivanje saobraćajne nesreće osuđen na 16 godina, a za neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u nesreći dvije godine te mu je izrečena jedinstvena kazna od 17,5 godina zatvora. 

(N1, NAP/ Interview.ba)

Prethodna vijest

Vlada FBiH uspostavlja odbor za stabilizaciju privrede i saniranje posljedica pandemije koronavirusa

Naredna vijest

Potvrđena dva nova slučaja: Pacijenti iz Zenice i Bihaća zaraženi koronavirusom