Gudeljević apelirala na građane da se pridržavaju donesenih mjera

19.03.2020.

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević je na pres-konferenciji u Sarajevu apelirala na sve građane BiH da se pridržavaju svih objavljenih mjera radi sebe i zdravlja svojih bližnjih i da ne zanemaruju instrukcije koje dobivaju od nadležnih organa u vezi sa koronavirusom.

– One nisu objavljene kao mjere kojima se trebaju dodatno prepadati, nego kao mjere koje će im pomoći da svi zajedno brže izađemo iz stanja koje nismo željeli, koje ne želimo, a to je povećanje broja obeljelih – istaknula je ministrica Gudeljević.

Kazala je da su, imajući u vidu strah, bojazni, uznemirenost žitelja BiH, na web stranci Ministarstva otvorili mail adresu putem koje se mogu postavljati pitanja iz nadležnosti ovog ministarstva.

Napomenula je da je jutros održana telefonska ministarska konferencija u proširenom sastavu, na kojoj su razmijenjene najvažnije informacije o zdravstvenom stanju žitelja te podijeljena pozitivna i negativna iskustva.   

Po njenim riječima, u telefonskoj konferenciji sudjelovala je i ministrica zdravstva Unsko-sanskog kantona (USK), kantona „koji je već dugo izložen najvećim izazovima preživljavanja u BiH, od početka migrantske krize do prvog oboljelog od koronavirusa“.

Navela je da je konferenciji prisustvovao i ministar zdravstva Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) u „kojem se dogodio nemili slučaj registriranja prvog oboljelog, podjednako koliko i nemarnost onih koji nisu slijedili naputke o ponašanju“.  

– Akcent cjelokupnog tijeka razgovora je stavljen upravo na ove dvije županije zbog specifične situacije u kojoj se nalaze – pojasnila je Gudeljević.   

Napomenula je da Ministarstvo i ona osobno svakodnevno imaju kontakte sa svim resornim ministrima entiteta i kantona. 

Novinarima je prenijela i informacije koje je danas dobila od ministara iz USK i HNK.  

Kaže da se, po riječima ministrice zdravstva USK Nermine Ćemalović, na tom području svakodnevno susreću sa dva problema.  

Prvi je da državljani BiH koji dolaze iz Slovenije, jer tamo rade, a kući dolaze vikendom, dolaze iz rizične zemlje koja ima jako puno oboljelih od koronavirusa. Vrlo je teško kotrolirati njihov odlazak i kretanje, jer se na žalost ne pridržavaju naloženih uputa i mjera.

Gudeljević kaže da je, po riječima ministrice Ćemalović, drugi problem da „mi naše ljude šaljemo u izolacije, kažnjavamo ako ne poštuju izolacije, ograničavamo im kretanje, a po ulicama grada hodaju migranti bez kontrole, jer niko ne brine o njima“.

Kada je u pitanju HNK, Gudeljević je navela da je u razgovoru s ministrom Goranom Opsenicom dobila informaciju o jednom poslovnom sastanku u Konjicu sa stranim državljaninom koji je bio pozitivan na koronovarus.

– Ovo su primjeri nepoštivanja mjera, nepridržavanja mjera koje se propisuju, što može imati ogromne posljedice – kazala je ministrica Gudeljević.

Napomenula je da Ministarstvo nema nikakvih novih instrukcija, uputa, „nema se šta novo reći osim da se svi pridržavaju datih uputa“.

– Pokušavamo apelirati na savjest svih građana da se odgovorno ponašaju, a to je da poštuju upute – kazala je.

Napomenula je da je Ministarstvo u stalnom kontaktu s predstavnicima Svjetske zdravstvene organizacije u Sarajevu, te da su oni odmah ponudili svoju pomoć.

Po njenim riječima, putem Svjetske zdravstvene organizacije su nabavljeni prvi testovi i prva zaštitna sredstva, u nekoliko navrata.

– Svjetska zdravstvena organizacija nam stoji na raspolaganju, kontinuirano tražimo od njih pomoć. Do sada smo je dobili, a uvjerena sam da ćemo je i dalje dobivati. Posljednje što su nam ponudili jeste da će dati potpopru u održavanju obuke osoba koje dolaze u direktan kontakt sa rizičnom skupinom ljudi – kazala je Gudeljević.  

Istaknula je i to da Granična policija, sanitarni inspektori i Oružane snage predano rade svoj posao. U cilju sprečavanja pojave širenje koronavirusa danas je upućen dopis Graničnoj policiji o obuci za djelatnike Granične policije, koju bi realizirali liječnici koji su prošli prethodnu obuku, a cjelokupnu potporu i na raspolaganje stavila Svjetska zdravstvena organozacija.

Ministrica je postavila pitanje šta to sve vrijedi ukoliko će nakon isteka privremenog finansiranja 31. marta 2020. godine ostati bez plaća.

Istaknula je da je veoma važna uloga Vijeća ministara BiH, koje je donijelo veoma važne odluke za cijelu BiH.

– Međutim, još uvijek nije donesena ona najvažnija odluka, odluka o usvajanju proračuna za ovu godinu, kojom bi se osigurale plaće na državnoj razini za sve granične policajce, koji daju sve od sebe za ovu državu – navela je.   

Istaknula je da je Ministarstvo civilnih poslova na posljednjoj sjednici Vijeća ministara tražilo, odnosno da je ona osobno predložila, da se pored vozača i suvozača teretnih vozila koji se izuzimaju iz zabrane ulaska stranaca u BiH, izuzmu i vozači pogrebnih društava i sanitetskih vozila.

Napominjući da je ovaj zahtjev odbijen, pojasnila je da je on upućen „radi brige o našim državljanima koji su se zatekli u inozemstvu u trenutku smrti ili bolesti, a koji trebaju biti prebačeni u BiH“.

Kaže da u Ministarstvu razmišljaju i o uvjetima života u ruralnim zajednicama, dodajući da je nemali broj domaćinstava u ruralnim zajednicama okružen minskim poljima, djeca ne idu u školu, njihovo kretane se svodi upravo na kretanje oko tih polja, a BiH nema još uvijek Povjerenstvo za deminiranje.

Po njenim riječima, licence su istekle, ugovori više ne vrijede, svi poslovi su zaustavljeni, a djeca i njihovi roditelji koji žive od svojih njiva svakodnevno osluškuju šta se dešava oko njih.

(Fena/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss