Dodik: Žao nam je što ćete provesti 14 dana u šatoru, ali provedite

“UNDP je sabrao potrebe oba entiteta, ali je veoma važno reći da najveća opasnost je od neodgovornih pojedinaca. Većina ljudi se ponaša fer i korektno, ali ima pojedinaca koji to ne poštuju” poručio je nakon današnjeg sastanka u Banjaluci povodom epidemije korona član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

– Centralna banka (CB) nije ta koja donosi odluke, Predsjendništvo je to koje kontroliše CB. Mjerama ćemo omogućiti podršku zdravstvenom sektoru u vidu lijekova i opreme, ali moramo i prema ljudstvu. Ograničeni smo prostorom kada je riječ o nabavku medicinske opreme. Ne možemo da kažemo da smo obezbjedili ali su intenzivni razgovori sa Kinom, i ja sam u kontaktu sa ambasadorom – kazao je Dodik na početku odgovaranja na novinarska pitanja a u vezi sa odlukom Centralne banke.

Dodik je kazao da očekuje da će banke ispoštovati odluku o obustavi obaveze vraćanja kredita.

– U najmanje tri mjeseca da se obustavi i stavi moratorij na vraćanje kredita za fizička lica koja to ne mogu. Ima onih koji mogu i njima ne treba obustavljati. Dobro bi bilo da se angažuju i dodatna sredstva, centralne banke svih zemalja u se organizovale. To govori o ptrebi da i naša Centralna banka ima uvid u to, a ne da bude konzervativna ali rekao sam da ako Predsjedništvo donese odluku o tome, to će i uraditi – rekao je.

Na pitanje o šatorima na granici, odgovorio je:

– Očekivati je da će šatori biti rješenje, ali očigledno je da će naše građane iz drugih zemalja deportovati. Moramo naći neke druge izbore kao što je iznajmljivanje nekih objekata ili vidjećemo. Mjere će morati biti rigorozne. Nama je virus ušao iz Italije, sada najviše dolazi iz Slovenije, Austrije i Njemačke. Vjerujem da će mjera biti rigorozna i da se moraju poštivati mjere od karantina od 14 dana. To je situacija u kojoj mi moramo braniti građane. To je sva politika, ne možete drukčije. Ako budemo fleksibilni pa pustimo neke koji ne izgledaju bolesno a on ovdje proširi virus, ispadamo mi neodgovorni. Žao nam je što ćete proveti 14 dana u šatoru, ali provedite – poručio je on.

Kaže i šta god “mislili o nama, o RS, moraju imati vrstu svijesti da neće biti u kontaktu s nama nego sa svojim bližnjim”.

(N1, Interview.ba)

Prethodna vijest

Vlada RS-a zabranila iznošenje lažnih informacija o korona virusu, kazne do 9000 KM

Naredna vijest

Vlada FBiH uspostavlja odbor za stabilizaciju privrede i saniranje posljedica pandemije koronavirusa