Grčka policija koristila suzavac na migrante na turskoj granici

18.03.2020.

Sukobi su izbili preko noći na grčkoj granici s Turskom početkom srijede, nakon što je oko 500 migranata pokušalo srušiti graničnu ogradu i ući u Grčku.

Grčka policija priopćila je da je upotrijebila suzavac kako bi odvratila pokušaj proboja ograde južno od graničnog prijelaza Kastanies, te da su i turske vlasti također ispustile suzavac na grčkoj granici. Sukobi su počeli u 14 sati i trajali otprilike dva sata.

Procjenjuje se da oko 2000 migranata još uvijek kampuje  na grčko-turskoj granici, nekoliko sedmica nakon što je Turska proglasila svoju granicu prema Europi otvorenom i potaknula migrante i izbjeglice koji žive u toj zemlji da pokušaju prijeći u članicu Grčke.

Deseci hiljada ljudi uputili su se prema granici uprkos inzistiranju Grčke da je njena istočna granica, koja je i vanjska granica EU, zatvorena. Taj potez uslijedio je nakon višemjesečne prijetnje turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da će otvoriti svoje granice i omogućiti milionima izbjeglica u Europu, osim ako EU ne pruži veću podršku brizi o izbjeglicama u Turskoj.

EU kaže da se drži sporazuma s Turskom iz 2016. godine prema kojem ona osigurava sredstva u iznosu od milijardi eura za Tursku, koja brine za više od 3,5 miliona izbjeglica iz susjedne Sirije.

Nasilje na granici uslijedilo je nakon što je Erdogan održao video konferenciju s čelnicima Francuske, Njemačke i Britanije kako bi raspravljao o migrantskoj krizi.

(Interview.ba, AP)

Idi naVrh

Don't Miss