WHO poziva Evropu da poduzme najodlučniju akciju protiv epidemije COVID-19

Svaka zemlja u Evropi trebala bi poduzeti “najodlučniju” moguću akciju u pokušaju da zaustavi ili uspori epidemiju bolesti COVID-19 izazvane novim koronavirusom, izjavio je u utorak evropski direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Govoreći nakon online sastanka s predstavnicima ministarstava zdravstva širom regije, Hans Kluge, regionalni direktor WHO za Evropu, izjavio je da je “veoma zadovoljan” što je uočio da Britanija intenzivira svoje preporuke o društvenom distanciranju, i zatražio je od svih zemalja da rade zajednički i uče jedne od drugih.

– Evropa je epicentar prve pandemije koronavirusa i svaka zemlja, bez izuzetaka, trebala bi poduzeti najodlučniju akciju na zaustavljanju i usporavanju širenja virusa – izjavio je Kluge tokom online brifinga za medije.

Britanija je u ponedjeljak pooštrila svoj pristup borbi protiv epidemije uvođenjem mjera na blokiranju društvenog života u petoj ekonomiji svijeta i savjetima onima starijim od 70 godina i onima s izraženim zdravstvenim problemima da bi se trebali samoizolirati.

 Italija, Španija, Francuska, Njemačka i drugi uveli su ozbiljna ograničenja.

– Ovo su vremena bez presedana. Bitno je da zemlje zajednički rade, uče jedne od drugih i harminiziraju svoje napore – izjavio je Kluge.

Kluge, čiji regionalni ured WHO pokriva 53 zemlje od Islanda do Uzbekistana, istaknuo je da epidemija COVID-19 napreduje različitom brzinom u raznim zemljama.

Kazao je da se to dešava zahvaljujući demografiji i drugim faktorima, i da to u širem smislu znači da se zemlje trebaju klasificirati u četiri scenarija epidemije: Prvi – nijedan slučaj; Drugi – prvi slučaj; Treći – prvi klaster; i četvrti – prvi dokaz tramnsmisije u lokalnoj zajednici, prenosi Reuters.

(Fena/Interview.ba)

Prethodna vijest

Pavlović: Zaražena osoba u Mostaru tvrdi da nije boravila izvan BiH

Naredna vijest

Vlada BPK usvojila niz mjera s ciljem prevencije širenja koronavirusa