Uprkos sunčanom vremenu: Kvalitet zraka jutros nezdrav u nekoliko bh. gradova

I pored poboljšanja vremenskih prilika te smanjenja prometnih i drugih aktivnosti zbog novonastale situacije sa pojavom koronavirusa kvalitet zraka jutros je nezdrav u nekoliko gradova centralne i sjeveroistočne Bosne.

Prema mjerenjima u 07.00 sati kvalitet zraka jutros je nezdrav na području Tuzle i Zenice gdje je Indeks kvaliteta zraka iznosio 177  i 170, zatim na području Živinica i Visokog gdje su vrijednosti Indeksa kvaliteta zraka iznosile 164.

Kvalitet zraka jutros je također nezdrav za stanovništvo na području Ilijaša, Lukavca i Jajca gdje Indeks kvaliteta zraka iznosio 162, 154 i 153.

U takvoj situacija sa kvalitetom zraka iz Eko Akcije upozoravaju na moguću pojavu pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.

Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali.

Na području glavnog grada BiH zrak je umjereno zagađen, sa Indeksom kvaliteta zraka od 84. U takvoj situaciji neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO). 

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

U BiH danas sunčano vrijeme, temeprature do 21 stepen

Naredna vijest

Raste broj zaraženih koronavirusom u Srbiji i Hrvatskoj