5593fdc3568080b51deb47cedd327b40
5593fdc3568080b51deb47cedd327b40

U Australiji sat vremena u supermarketima isključivo za starije kupce

Australci starije dobi u utorak su prvi pušteni u trgovine kako bi nesmetano kupili potrebne proizvode, no na nekim područjima u Australiji i dalje se bilježi panično kupovanje koje stvara velike redove i ostavlja police prazne.

Najveći lanac supermarketa u državi je na sat vremena otvorio vrata isključivo kupcima starije dobi te onima s invaliditetom kako bi im omogućio da se opskrbe ključnim proizvodima poput toalet papira koji je nekoliko puta rasprodan i bio je uzrok nekoliko nasilnih incidenata, prenosi AFP.

Ovaj je potez stvorio velike redove ispred nekoliko prodavnica u Sydneyu i Melbourneu, a neki kupci su iz njih izašli praznih ruku.

– Ovo je prvi dan našeg posebnog sata za kupovinu i znamo da nije bio savršen u nekim našim poslovnicama – rekla je izvršna direktorica Woolworthsa Claire Peters.

Supermarketi će naučiti lekciju od utorka i nastaviti s ovom inicijativom kroz sedmicu, dodala je.

Iako su zaštitari zaustavljali mlađe kupce da ne ulaze u trgovine, velika potražnja je ponovno ispraznila police.

U Woolworths prodavnici na sjeveru Sydneya kupci su imali različite stavove o potezu lanca.

– To je važno, ali mislim da ovo nije najbolji način. Najbolji način bi bila dostava kod kuće, jer kad vidite 93-godišnjaka koji dolazi kupovati, shvatite da je bolja dostava – rekao je 71-godišnji Irie Voico dok je u redu čekao otvaranje prodavnice.

Drugi kupac, koji je htio ostati anoniman, izrazio je zabrinutost oko okupljanja starijih građana na jednom mjestu na kojem se koronavirus može lako proširiti.

Velik broj građana ipak hvali potez supermarketa i ističe dobro raspoloženje starijih kupaca kojima je omogućeno izbjegavanje haotičnih scena.

Australija ima gotovo 400 potvrđenih slučajeva koronavirusa, s pet umrlih osoba.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Novi slučaj zaraze koronavirusom u BiH

Naredna vijest

U samoizolaciji više od 700 osoba u ZDK