Osumnjičen da je pretukao kćerku

Pripadnici policije u USK uhapsili su preksinoć muškarca Ć.A. iz mjesta Mrazovac, nadomak Bužima, a osumnjičen je za krivično djelo nasilje u porodici i to nad maloljetnom kćerkom.

Ovu informaciju je potvrdio za “Nezavisne” portparol MUP-a USK Ale Šiljdedić, koji je istakao kako je intervencija policije uslijedila odmah nakon što se na društvenim mrežima i pojedinim internetskim portalima pojavio potresan video-snimak na kojem otac tuče 14-godišnju djevojčicu i govori joj pogrdne riječi.

“Policija je lišila slobode muškarca i predala ga nadležnom kantonalnom tužiocu, koji će odrediti dalje mjere prema ovom licu. U kući smo zatekli petoro maloljetne djece i ona su potom predata na dalje postupanje socijalnim radnicima”, istakao je Šiljdedić.

 

U ovom trenutku nije poznato ko je snimio potresni video-sadržaj, koji je u međuvremenu zbog nasilja i brutalnosti uklonjen s interneta.

 

Prema nezvaničnim informacijama, osim djevojčice, žrtve nasilja bila su i druga djeca, a navodno je prije pet godina pomenutog muškarca napustila supruga, koja je također trpjela fizičko i psihičko nasilje.

 

Zanimljivo je kako su na društvenim mrežama, nakon što je pojavio snimak, brojni građani osudili ponašanje Ć.A., a on se potom uključio u prepisku te im odgovorio da su to njegova djeca i da s njima može raditi šta god hoće, što je dodatno šokiralo korisnike društvenih mreža.

 

Inače, broj slučajeva nasilja u porodici na području Unsko-sanskog kantona kontinuirano raste u posljednjoj deceniji, a samo tokom 2019. godine zabilježen je porast od 27 posto u odnosu na godinu ranije.

 

Žrtve nasilja su u najvećem broju slučajeva žene i djeca, a najčešće vrste zabilježenih oblika nasilja su fizičko i emocionalno, a zatim ekonomsko i seksualno nasilje.  

 

Pretpostavlja se kako su uzroci povećanja ove negativne pojave sve teža ekonomska situacija te stanje opšte besperspektivnosti koje danas vlada u društvu.

 

“Nema opravdanja za bilo kakav vid porodičnog nasilja, strašno je što su i djeca žrtve, trpe užasne stvari i imaće traume čitav život. Čitav sistem i društvo treba da se bore da se iskorijeni porodično nasilje”, rekla je jedna sugrađanka.

(Nezavisne.com/Interview.ba)

Prethodna vijest

Vlada BPK usvojila niz mjera s ciljem prevencije širenja koronavirusa

Naredna vijest

Aktiviran Kantonalni štab civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona