Vanja Bjelica Prutina nova predsjednica CIK-a

Nakon što je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH prošle sedmice smijenio Branka Petrića i Novaka Božičkovića i izabrao nove članove CIK-a Prutinu i Jovana Kalabu, CIK je danas održao sjednicu.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH izabrala je Vanju Bjelicu Prutina za predsjednicu CIK-a.

Nakon što je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH prošle sedmice smijenio Branka Petrića i Novaka Božičkovića i izabrao nove članove CIK-a Prutinu i Jovana Kalabu CIK je danas održao sjednicu i izabrao Prutinu za Petrićevog nasljednika na funkciji predsjednika.

Petrić je na ovu poziciju izabran 27. septembra 2018. godine, a pošto mandat traje 21 mjesec, predsjednička pozicija pripada Srbima do kraja juna, kada će tu poziciju preuzeti neko iz reda bošnjačkog naroda.

Na sjednici Predstavničkog doma 11. marta smijenjeni su članovi CIK-a Suad Arnautović, Ahmet Šantić, Branko Petrić i Novak Božičković.

Na istoj sjednici u CIK su reizabrani Arnautović i Šantić, a iz reda srpskog naroda izabrani su novi članovi Jovan Kalaba i Vanja Bjelica Prutina.

Poslanik DF-a Zlatan Begić predložio je za člana CIK-a i jednog kandidata iz reda hrvatskog naroda, ali taj prijedlog nije usvojen jer nije bilo entitetske većine za smijenu Stjepana Mikića.

Izabrani članovi stupili su na funkciju danom izbora.

(Oslobođenje, Interview.ba)

Prethodna vijest

Beroš: Četiri osobe se oporavile u Hrvatskoj, nema novih potvrđenih

Naredna vijest

Kompanija ‘Bingo’: Optimizirati kupovinu, povećan obim kupovine namirnica