3161eeb7725f7a272dc1e1342c9c9c6a
3161eeb7725f7a272dc1e1342c9c9c6a

Općina Stari Grad izdvaja 500.000 KM za pomoć penzionerima, porodiljama i ugroženima

Načelnik Općine Stari Grad i komandant Općinskog štaba civilne zaštite Ibrahim Hadžibajrić je na vanrednoj sjednici štaba povodom vanredne situacije zbog pojave koronavirusa poduzeo hitne mjere i aktivnosti.

– Moramo biti svjesni situacije i u kojoj mjeri ovo pogađa našu općinu i naše građane. Naša je obaveza da u ovoj situaciji preuzmemo dio tereta na sebe i kao lokalna zajednica pomognemo najugroženijim, olakšamo poslovanje privednim subjektima i spriječimo otpuštanje radnika, naveo je Hadžibajrić.

Turizam

Općinski štab civilne zaštite je razmatrao prijedloge o tome kako pomoći najugroženijim kategorijama stanovništva, a to su penzioneri, porodilje i socijalno ugroženi. Istovremeno, razmatrano je i kako omogućiti privrednicima u Starom Gradu da što lakše posluju i nose se sa posljedicama ekonomske krize zbog korona virusa. Istaknuto je da je općina Stari Grad lokalna zajednica koja najvećim dijelom živi od turizma, te da će posljedice zbog problema koje u turizmu izaziva korona virus biti velike. Iz tog razloga, Opštinski štab civilne zaštite Stari Grad jednoglasno je prihvatio prijedloge općinskog načelnika i komandanta štaba da se izdvoji 500.000 KM za pomoć ugroženim kategorijama.

– Služba za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, na osnovu evidencije sačinit će spiskove najugroženijih kategorija stanovništva i to penzionera, porodilja, boraca i drugih socijalno ugroženih te će im biti podijeljene jednokratne novčane naknade u cilju nabavke dezinfikacionih sredstava, lijekova i hrane. Ovaj zaključak stupa na snagu sa danom donošenja, te će nadležna služba odmah poduzeti potrebne aktivnosti u cilju podjele sredstava, kazao je Hadžibajrić.

– Kako bi se podržao rad privrednih subjekata i spriječilo otpuštanje radnika, Općina Stari Grad, umanjuje cijenu zakupa za poslovne prostore, javne površine i reklame za 50 posto, izuzev bankarskog sektora za koji se procjenjuje da i dalje jednako posluju. Ova odluka bit će na snazi do 30. aprila, nakon čega će se ponovo razmatrati situacija i donijeti odluka u skaldu sa stanjem na terenu, poručio je Hadžibajrić. Također, Općina Stari Grad ograničava rad svih ugostiteljskih objekata u Starom Gradu do 22 sata, a policijski službenici Prve PU-PS Stari Grad bit će zaduženi za kontrolu stanja na terenu, izricanje opomena i kazni za one koji se ne budu pridržavali.

Prekršajni nalozi

Istovremeno, Općina apeluje na građane, posebno na roditelje čija djeca su oslobođena redovne nastave da se ponašaju odgovorno i u skladu sa datim preporukama u smislu okupljanja na javnim mjestima, pa i ugostiteljskim objektima. Služba za opće i inspekcijske poslove Općine Stari Grad će redovno vršiti kontrole javnih površina i kontrolisati pridržavanje mjera i preporuka. Istovremeno, u cilju olakšavanja poslovanja privrednim subjektima kojima su izrečeni prekršajni nalozi od strane općinske inspekcije pred nadležnim sudovima, Općina će tražiti svođenje novčanih kazni na najmanju moguću mjeru. Sve ove mjere poduzimaju se u cilju prevazilaženja nastale situacije, pomoći ugroženim kategorijama i privrednim subjektima. Istovremeno, pozivaju se građani da se pridržavaju svih propisanih mjera i aktivnosti u cilju suzbijanja širenja korona virusa, te da se ne stvara panika među stanovništvom s obzirom da se poduzimaju sve neophodne mjere.

(Oslobođenje, Interview.ba)

Prethodna vijest

Pročitajte brojke zaraženih osoba koronavirusom u svijetu

Naredna vijest

Visoko: Obustava rada pijaca i tržnica, postavljaju se dozatori za dezinfekciju ruku