U Brčkom se obustavlja rad vrtića, ograničen rad ugostiteljskih objekata

13.03.2020.

Šef Inspektorata Brčko Distrikta BiH Damir Bulčević je na današnjoj konferenciji za medije izjavio da je Vlada Brčko Distrikta BiH aktivirala Krizni štab koji obuhvata sve važne institucije koje mogu pomoći u prevenciji širenja koronavirusa.

– Kada je u pitanju Inspektorat Brčko Distrikta BiH, mi dajemo svoj maksimum. Prije svega kroz Krizni štab smo donijeli određene odluke po pitanju ulazaka u Brčko Distrikt BiH. Dogovoreno je da sanitarni inspektori budu 24 sata u saradnji s Graničnom policijom i Državnom graničnom službom BiH, te u stalnoj komunikaciji sa javnim zdravstvom – rekao je Bulčević.

Vlada je danas usvojila zaključak da su prilikom ulaska u BiH na graničnim prelazima na području Brčko distrikta BiH putnici koji dolaze s područja država ugroženih koronavirusom obavezni popuniti sanitarni obrazac. Ukoliko imaju simptome koronavirusa, kaže Bulčević, bit će upućeni u karantin, odnosno na dalje posmatranje higijensko-epidemiološke službe.

Najavljeno je da će od ponedjeljka biti obustavljen rad obdaništa, kao i autoškola na minimalno 15 dana. Ugostiteljski objekti će raditi do 18.00 sati, tržni centri do 19.00, a pekare do 22.00 sata. Brčansko zdravstvo i sanitarna inspekcija će izvršiti edukaciju uposlenih u ovim objektima u smislu redovnog čišćenja i načina čišćenja, dezinfikovanja onih površina i stvari s kojima u kontakt dolazi veliki broj ljudi.

Inspektorat Brčko Distrikta BiH će vršiti kontrolu provođenja mjera koje je usvojila Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. O provođenju higijensko-sanitarnih mjera pravni subjekti su obavezni voditi evidenciju, koju će predočiti inspektoru na uvid, kao i istu istaknuti na vidno mjesto u objektu.

(Fena, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss