SDA: Odluka o novim članovima CIK-a donesena je u skladu sa zakonom

Odluka Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o izboru novih članova Centralne izborne komisije donesena je na temelju decidne odredbe Izbornog zakona BiH, u skladu sa Ustavom BiH i procedurom odlučivanja u ovom domu, saopćeno je iz Stranke demokratske akcije (SDA).

SDA navodi da optužbe HNS-a, odnosno HDZ-a, da nisu ispoštovani zakon i procedure, nisu utemeljene u činjenicama. Član 2.5 Izbornog zakona BiH na vrlo jasan način propisuje da, ako se ne dostavi lista kandidata za članove CIK-a u roku od 30 dana prije isteka mandata aktuelnim članovima CIK-a, Predstavnički dom ih predlaže i imenuje.

Iz stranke ističu da s obzirom da su mandati pojedinih članova CIK-a istekli ne prije 30 dana, već prije više od godinu, Predstavnički dom je imao puno zakonsko pravo i obavezu da imenuje nove članove CIK-a.

– Naši zastupnici su glasali za predloženu odluku iz potrebe da se sačuva funkcionalnost ove izuzetno značajne institucije, u trenutku kada SNSD pokušava dovesti u stanje blokade cjelokupan institucionalni poredak, uključujući i imenovanje novih članova CIK-a. Bilo je očekivano da će u takvoj situaciji SNSD ostati pri svome stavu da ne učestvuje u donošenju odluka, ali posve je neočekivano da im se u toj politici otvoreno pridružio i HDZBiH, napuštajući  sjednicu. Ukoliko HDZ smatra da se u ovoj državi ne treba odlučivati na temelju vrlo jasnih odredbi zakona, već samo na temelju njihovih političkih potreba, onda oni imaju problem sa zakonom, a ne sa SDA – stoji u saopćenju. 

SDA poručuje da razne odluke, poput jučerašnjeg odbijanja zaključaka o pravosuđu, ili najave obaranja zakona o prestanku mandata članova VSTSV-a, donesene su u koordinaciji SNSD-a i HDZ-a i premda nisu bile po volji SDA, stranka zbog toga nije prijetila ukidanjem kantona ili entiteta, niti najavljivala blokade. 

– Prijetnje pojedinih zvaničnika HDZ-a o nestanku države zbog ove zakonite odluke odbacujemo kao potpuno nedopustive, te takve pojedince podsjećamo da su neki od današnjih haških osuđenika upravo u zgradi Parlamenta BiH prijetili da neće biti Bosne i Hercegovine, a danas su tamo gdje jesu – saopćeno je iz SDA.

Šarović o novom izboru članova CIK-a: Nužna odluka kako bi spriječili Dodika da bezobzirno krade izbornu volju građana

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Uzrok smrti porodilje u Tuzli je posljedica infekcije piogenim streptokokom

Naredna vijest

POVRATAK OTPISANE Dženana Alađuz: U kakvom mi vremenu živimo, kad je virus humaniji od političara