Kravić: Respiratori trebali stići u Sarajevo, proizvođač ih poslao Italiji

13.03.2020.

Zlatko Kravić, direktor Opće bolnice prim. dr. Abdulah Nakaš Sarajevo, kazao je da ovoj zdravstvenoj ustavnovi problem predstavlja nedostak respiratora. Kravić je kazao da je potpisan sporazum za respiratore, koji su trebali stići iduće sedmice – ali proizvođači su se odlučili da ih proslijede Italiji.

Jesu li mjerenje temperature i dezinfekcija ruku na ulazu u Bolnicu jedine mjere koje se trenutno provode?

“Nisu to jedine mjere, ulaz u samu bolnicu, ne smijemo dozvoliti da pacijent koji ima koronavirus, uđe na ovaj način u bolnicu. Nije rečeno da pacijent neće ući, hoće ali na potpuno jedan drugi način, u na to predviđeno mjesto gdje će se uraditi prvo dezinfekcija pacijenta i gdje će ga medicinski radnici dočekati propisno obučeni. Ono što je najvažnije radi se ubrzana nabavka onoga čega nema, a to su prije svega maske, zaštitna odijela, specifični lijekovi koji su preporučeni koji ublažavaju simptome same bolesti, nabavka respiratora, nabavka svega ostalog što će biti potrebno u slučaju da bude masovne infencije koronavirusom i da se svi objekti na KS pretvore u specifične izolatorije.”

Kravić je rekao da Opća bolnica raspolaže sa osam respiratora i to je za normalan rad bolnice više nego dovoljno.

“Međutim u slučaju koronavirusa i u slučaju komplikacija, u slučaju da on poprimi ovdje jedan teški oblik to je sigurno nedovoljno. Što se tiče samog tržišta tu je haos. Mi smo čak i potpisali sporazum za respiratore koji su trebali da dođu iduće sedmice međutim proizvođač je odlučio da te respiratore ne da zemljama gdje nema veliki broj pacijenata s koronavirusom, praktično su oni otišli za sada u Italiju. Pokušavamo naći alternative”, poručio je  Kravić.

Opća bolnica nema izolatorij, ali treba napraviti dobru pripremu, ocijenio je Kravić.

“I mi je radimo u slučaju da bude veliki broj, sve će zdravstvene ustanove biti izolatoriji tu se neće pitati ko, šta, kako, gdje. Svi ćemo biti samo u funkciji jedne stvari pomoći tim pacijentima. I mi se spremamo u slučaju da bude potrebe da ovi izolatoriji koji su već definisani na KS i Opća bolnica uđe u taj sistem izolatorija što je normalno i što je naša dužnost”, pojasnio je Kravić.

Direktor Opće bolnice prim. dr. Abdulah Nakaš ima poruku za građane:

“Pridržavajte se uputstava Kriznog štaba, nema potrebe za bilo kakvom panikom. Ova bolest može proći kao najobičnija prehlada kao što prolazi kod djece ali može imati i smrtni ishod. Ona je pokazala svoje lice od najlakšeg do najtežeg oblika. Sve što smo tražili od vas građana (maske, što manje kretanja, pranje ruku) ja vas molim da poslušate te upute”, rekao je Kravić.

“Najbitnije je sada da u zdravstvene ustanove ne uđe koronavirus na onaj način na koji ne treba da uđe to jest da mi moramo da zatvorimo cijelu zdravstvenu ustanovu”, kazao je.

Opća bolnica ima posebna mjesta za koronavirus, ali kako je istakao Kravić, neodgovornost bi mogla značiti zatvaranje cijele bolnice i kako će onda zdravstveni radnici davati pomoć drugima.

Inače, od danas, svi koji žele ući u Opću bolnicu – moraju proći mjerenje temperature i dezinfekciju ruku.

(N1/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss