d4d8a30a2c1de596391617f5112cba3a
d4d8a30a2c1de596391617f5112cba3a

POVRATAK OTPISANE Dženana Alađuz: U kakvom mi vremenu živimo, kad je virus humaniji od političara

Ne pada Corona da prekrije brijeg, već da političari pokažu svoje stope.

Piše: Dženana Alađuz za Interview.ba

U kakvom mi vremenu i prostoru živimo, kad je virus humaniji od političara. Procjena je da bi u BiH moglo oko 120.000 ljudi oboljeti. Strašan broj ali i dalje puno manji od 3 miliona nas koji smo 24 sata 365 dana pod punim epidemiološkim dejstvom jedne kriminalne grupe, popularno zvanim Očevima nacije ili u raji Bogovima.

Da nije coronavirusa, ne bih ni znala koliko je novi premijer najvažnijeg kantona uznemiren. Kaže njegov PR – nemojte zvati premijera na mobilni, uznemiravate ga znate li koliko portala ga zove? Do danas sam živjela u mnogim zabludama:

– Mislila sam da račun premijerovog telefona plaćaju građani u koje spadaju i novinari da bi mogao da se javi građanima/novinarima.

– Vjerovala sam da je premijer na usluzi građanima.  Kad mu se ljubazno obrati novinar/ka sa upitom oko goruće epidemiološke situacije da treba pristojno odvratiti i reći kad će biti u mogućnosti odgovoriti.

– Nadala sam se da je premijer upućen u situaciju. U  slučaju karantina/state of emergency njegovi sugrađani/ke i birači moraju imati povjerenja u njega. Ne dolazi premijerska funkcija samo sa pravima već i obavezama.

Nisam jedina koja razmišlja da ovo nije vrijeme za svađu i podjebavanje, već je vrijeme solidarnosti i podrške. Znate na šta mislim? Da ne koristimo epidemiju da profitiramo od respiratornih uređaja, da ministri ne kupuju nova službena vozila umjesto medicinskih potrepština, da ne liječimo najprije stranačke prvake. I da se ne tučemo oko toilet papira.

Da bi ovo uspjelo među narodom, oni koji ga vode, kome je dato povjerenje da će znati upravljati, trebaju misliti na dobrobit naroda. Davati tačne, aktuelne i promptne informacije. Uvesti jedinstven broj za krizne situacije a ne dijeliti liste sa 10 i više brojeva, za svaki haustor po jedan,  koje može zapamtiti samo genijalni um.

Ne zatvarati škole od straha, a vrtiće ostavljati širom otvorene. Ujediniti ovih 10 kantona pa isti dan proglasiti krizu a ne svak po svom nahođenju. Ako ne znaju kako nek se ugledaju na Republiku Srpsku i Banja luku.

Spriječiti crno tržište.

Iskreno reći ima li i koliko zaraženih u Sarajevu.

Mada, nije ova corona baš potpuno loša.

Jedna od njenih nuspojava je da su i neki od političara u samoizolaciji. Uz nadu da nisu zaista zaraženi, možemo samo poželiti da se samoizolacija proširi na njihove ahbabe i postane redovno stanje, kako bi narod prodisao. Lako ćemo mi sa coronavirusom, samo da nam se Sinovi i Bogovi skinu s vrata.

Prethodna vijest

SDA: Odluka o novim članovima CIK-a donesena je u skladu sa zakonom

Naredna vijest

Podžić u samoizolaciju nakon povratka iz Brisela