616aab03886cdfee622e03434c4071ee
616aab03886cdfee622e03434c4071ee

Nove mjere u Banjaluci: Zatvaraju se vrtići u Banjaluci, ugostiteljski objekti radit će do 18 sati

12.03.2020.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izdao je preporuku da se vrtići i druge predškolske ustanove u tom gradu zatvore od ponedjeljka, a naređeno je ugostiteljskim objektima da skrate radno vrijeme do 18 sati.

– Nalaže se Centru za predškolsko obrazovanje da sutra do kraja dana izvrši pregled stanja i utvrdi da li i koliko broj mališana ne bi mogao do ponedjeljka biti riješen kod kuća, odnosno ako od ponedjeljka potpuno ukinemo rad u predškolskim ustanovama da li postoji određeni broj porodica koje će se naći u problemu jer ova mjera vuče čitav niz posljedica. Vrtiće ćemo ili skroz zatvoriti ili će minimalan broj raditi – rekao je Radojičić.

Krizni štab Grada Banja Luka donio je nove mjere među kojima se pekarama i sličnim objektima koji proizvode hljeb te benzinske pumpe radit će do 22 sata. Javna kuhinja će davati hranu na šalterima. Tržni centri i stočna pijaca neće raditi vikendom.

Radojičić je rekao da se prekida i rad igraonica. Pozvao je građane da budu disciplinovani u izvršavanju mjera koje budu propisane jer to utječe na zdravstveno stanje svih građana.

– Procjena je da je ovo nešto što će trajati i realno je pretpostaviti da će biti još registrovanih. Mjere prevencije su izuzetno važne jer mogu smanjiti loše posljedice. Kroz ovu krizu moramo proći složno, nema razloga za paniku. Budimo saosjećajni jedni prema drugima, budimo racionalni i pažljivi – rekao je gradonačelnik Banjaluke.

Ponovio je kako su u Banjaluci potvrđena četiri nova slučaja i istako kako su oni svi dobrog zdravstvenog stanja, odnosno da nemaju tegoba.

– Higijensko-epidemiološka služba radi anketiranje prvog kruga kontakata. Štab je konstatovao da je došlo do pogoršanja epidemiološke situacije i da je neophodno poduzeti dalje mjere. Naš primarni cilj je prevencije i sprečavanje širenja broja oboljelih – poručio je Radojičić.

(N1, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss