Namirnice za preživljavanje za četveročlanu porodicu u slučaju kućne izolacije

12.03.2020.

U svijet u je trenutno više od 106.000 osoba oboljelih od koronavirusa, a u Bosni i Hercegovini trenutno je potvrđeno 11 slučaja. U nastavku pročitajte spisak namirnica za preživljavanje koje bi svaka četveročlana porodica trebala nabaviti za slučaj dvosedmične kućne izolacije.

Ako su vam posudice sa soli i šećerom pri kraju, trebalo bi nabaviti po kilogram i jednog i drugog, sol za pripremu svakog od obroka, a šećer, među ostalim, za pripremu pola kilograma kafe (u slučaju da pijete samo jutarnju).

Od osnovnih kuhinjskih namirnica tu je i ulje u praktičnom pakiranju od litre i pol te brašno od kojeg možete napraviti domaći kruh ili ga koristiti za izradu zaprške i bijelih žganaca (od krompira i brašna).

Za doručak bi bilo pametno nabaviti toast kruh ili dvopek (po četiri vrećice/pakiranja) koji onda možete jesti uz zagrijano trajno mlijeko (karton ili šest litara) ili s paštetom (6 komada), sirom u trokutićima (2 pakiranja) te jajima (minimalno 20 komada).

Što se mesa tiče, mljeveno je zahvalno jer od njega možete napraviti velike količine umaka, poput bolonjeza (za koji kupite i litru pasirane rajčice ili cijelih pelata), mesne štruce, “faširance” i ćufte, odnosno mesne okruglice. Zato bi ga trebalo kupiti najmanje dva kilograma, a usto još i četiri pileta koja možete držati u zamrzivaču u koji bi bilo dobro spremiti 1.5 kg miješanog povrća (grašak, mrkva i mahune) te lignje i oslić (po jedan kg).

Od ugljikohidrata, kupite tjesteninu (2 kg), krumpir (2,5 kg), rižu (1 kg) i suhi grah (1 kg). Kilogram instant-palente poslužit će i kao doručak s toplim mlijekom ili prilog uz varivo za ručak. Zbog uravnoteženosti prehrane trebalo bi kupiti par kilograma izdržljivih voćki, npr. jabuka.

Što se tiče količine hrane, svaka obitelj ima svoje navike i potrebe pa tako ono što jedna četveročlana obitelj može pojesti u tjedan dana, druga može u dva. Pazite na dovoljni dnevni unos kalorija – oko 2000, što je preporučeno za odraslu osobu. Ove namirnice uglavnom nemaju rok trajanja.

(jutarnji.hr, interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss