42bb5ff7768bbf48d8e53c502aecc7db
42bb5ff7768bbf48d8e53c502aecc7db

Nakon praktičnog suzbijanja epidemije: Kina se okrenula jačanju ekonomije

12.03.2020.

Nakon preuzimanja inicijative u sveobuhvatnoj borbi protiv novog korona virusa, Kina se usmjerila na borbu protiv ekonomskih posljedica širenja bolesti koja je već proglašeno pandemijom.

U oštroj suprotnoti s brzim širenjem u drugim krajevima svijeta, širenje virusa praktično je suzbijeno u Kini, dok novi rizici uglavnom dolaze od uvezenih slučajeva. Nacionalna zdravstvena komisija saopćila je da je izvijestila o 15 novih potvrđenih slučajeva u kineskoj matici u srijedu, od kojih su šest uvezeni slučajevi.

Od izbijanja epidemije, Kina je učinila prioritetom zdravlje svojih građana u zemlji i inostranstvu i poduzela je najoštrije mjere na suzbijanju širenja virusa po cijenu kratkoročnih ekonomskih posljedica.

Fleksibilnost i agilnost ono je što je Kina naučila u svojoj teškoj borbi protiv agresivnog virusa. Neposredno prije nego što je Svjetska zdravstvena organizacije proglasila pandemiju, kinesko Državno vijeće objavilo je nove mjere na podršci vanjskoj trgovini i ulaganjima u slučaju da bi sve teža situacija u inostranstvu mogla dodatno opteretiti lanac globalne industrije.

Kineske mjere uključuju skraćenje negativne liste stranih ulaganja i širenje kredita finansijskih institucija za vanjsku trgovinu.

Tokom obilaska Wuhana, epicentra epidemije, kineski predsjednik Xi Jingping ponovio je da epidemija neće potkopati temelje kineskog čvrstog i dugoročnog zdravog ekonomskog razvoja uprkos kratkoročnim ekonomskim reperkusijama.

Xi je zatražio usvajanje detaljnih mjera na održanju stabilnosti ekonomije, uključujući uvažavanje regionalnih specifičnosti i industrijskih kategorija, prilagodbe u makroekonomskoj politici i udvostručavanje napora na ublažavanju siromaštva i povećanju stope zaposlenosti, intenziviranje poljoprivredne proizvodnje, kao i stabiliziranje vanjske trgovine i ulaganja.

Likvidnost je ojačana putem operacija na otvorenom tržištu i ciljanih kreditnih olakšica. Rezovi poreskih opterećenja i i uplata za socijalna davanja ponuđeni su pogođenim firmama. Svakodnevne neophodne potrepštine osigurane su putem oslobađanja nacionalnih rezervi. Proizvodnja hrane garantirana je podrškom proljetnoj sjetvi.

Vlade na svim nivoima brzo reaguju na pozive za pomoć. Neke lokalne vlasti angažirale su iznajmljene autobuse, vozove i avione da prebace radnike na posao kako bi se ublažio manjak radne snage.

Čelnica MMF-a Kristalina Georgieva izjavila je u februaru kako vjeruje da je kineska ekonomija „ostala otporna“ i da će se „vratiti u normalu u drugom kvartalu“ 2020.

–  Vjerujemo da je korona virus kratkotrajni negativni šok, koji ne bi trebao ugroziti dugoročne projekcije rasta kineske ekonomije –  navode istražitelji UBS-a u zapažanju objavljenom u februaru.        

– Dok se epidemija virusa suzbija i ekonomske aktivnosti normaliziraju, uočavamo povećanje potražnje i oporavak poslovnih aktivnosti – navode istražitelji, javila je Xinhua.

(Fena, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss