Košarac: Nema privilegiranih kod izvoza mesa u Tursku

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac oglasio se saopštenjem za javnost povodom tvrdnje bivšeg resornog ministra Mirka Šarovića da su svi problemi pri izvozu junećeg mesa u Tursku nastali novim sazivom Ministarstva, koji je sklapao nove poslovne aranžmane.

”Virus postojanja privilegovanih prilikom izvoza junećeg mesa u Tursku naslijedili smo prilikom preuzimanja mandata.

 

Nakon što sam informisan o nepravilnostima prilikom izvoza, podržao sam mjeru Kancelarije za veterinarstvo BiH da donese Uputstvo o privremenoj zabrani izdavanja i potpisivanja veterinarsko-zdravstvenih sertifikata.

 

Ja nemam dilemu – moramo spriječiti malverzacije i manipulacije, ali i omogućiti domaćim proizvođačima iz Republike Srpske i Federacije BiH jednake uslove za plasman robe i fer utakmicu na tržištu.

 

Do sada to nije bio slučaj. Firma ‘Tareks’ poslovala je samo sa jednom firmom koja vrši klaoničarsku djelatnost, a koja pri tome nije otkupljivala domaću proizvodnju, što je uočeno prilikom redovne inspekcijske kontrole Kancelarije za veterinarstvo BiH.

 

Moj stav je u potpunosti jasan – u izvoz mesa u Tursku moraju biti uključeni klaonički kapaciteti iz Republike Srpske i iz Federacije BiH, uz uslov da otkupljuju domaće proizvode iz oba entiteta.

 

Želim istaći da sam za ovaj model dobio podršku ministara poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske i Federacije BiH. Dakle, sa firmom ‘Tareks’ poslovaće svi klaoničarski kapaciteti iz oba entiteta u BiH, a koji su koji sertifikovani od turske strane. Neće biti privilegovanih, kako je to bilo u vrijeme mandata mog prethodnika Šarovića.

 

Klaoničke kapacitete definiše turska strana na temelju sertifikata koje izdaju turski inspektori i Kancelarija za veterinarstvo BiH. Da li određena klaonica radi ispravno i poštuje tražene uslove, treba da utvrdi Kancelarija za veterinarstvo BiH i inspektori iz Turske. To pitanje nije u nadležnosti Ministarstva na čijem sa čelu, što bi moj prethodnik trebalo da zna.

 

Ja očekujem od Kancelarije za veterinarstvo BiH da sankcioniše svaku nepravilnost, kako neodgovorni pojedinci ne bi ugrožavali šanse čestitih domaćina da svoje proizvode plasiraju na tržište Turske.

 

U cilju zaštite domaće proizvodnje, predložio sam, a potom i dobio podršku nadležnih entitetskih ministara, da krenemo u proces elektronskog čipovanja stoke, što će biti dodatni preduslov za organizaciju nultog popisa, a čime bismo ispunili sve uslove kako bismo mogli pratiti mjere sljedivosti.

 

Moram reći i da je simptomatično da smo naslijedili takvo stanje da firme iz Republike Srpske ne učestvuju ni u izvozu pilećeg mesa u EU. Naša sljedeća aktivnost će biti da svim firmama, dakle i iz Republike Srpske i iz Federacije BiH, koje se bave izvozom pilećeg mesa obezbijedimo ravnopravan tretman. Od Kancelarije za veterinarstvo BiH već sam tražio da se u taj spoljnotrgovinski posao ravnomjerno uključe firme iz oba entiteta, rekao je Košarac.

 

(Vijesti.ba/Interview.ba)

Prethodna vijest

UKC Tuzla će snositi odgovornost za smrt porodilje

Naredna vijest

Željko Komšić u samoizolaciji zbog straha od korona virusa