a3959df7a56e760f0513b4c3e1b11fe4
a3959df7a56e760f0513b4c3e1b11fe4

Tegeltija u Parlamentu: Osjećamo obavezu, zato smo tu

U zgradi Parlamentarne skupštine počela je tematska sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Raspravljat će se o stanju u pravosuđu, a na sjednici su prisutni i predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija i članovi VTSV-a, glavna tužiteljica BiH Gordana Tadić i predsjednik Suda BiH Ranko Debevec.

Muriz Memić, otac ubijenog mladića Dženana Memića također je prisutan i prati rad na sjednici ali se neće moći obratiti tokom tematske sjednice o stanju u pravosuđu. U njegovo ime govorit će zastupnici.

 

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić (SDA) kazao je da će se objediniti sve tačke jer je riječ o Informacijama o radu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za 2017. godinu i 2018. godinu kao i Rasprava o stanju u pravosuđu Bosne i Hercegovine i radu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine.

 

Na početku sjednice gosti su dobili mogućnost da se obrate po deset minuta, i odmah se Tegeltija obratio.

 

On je kazao da su na prošloj sjednici usvojili prijedlog zakona o prestanku mandata članova VSTV-a, ali da uprkos tome članovi VSTV-a prisustvuju sjednici.

 

– Mi smo i prije nego što ste vi to uradili odlučili se pojaviti na ovoj sjednici. Osjećamo obavezu zato smo tu. Opredijeljeni smo da budemo partneri s vlasti. Počet ću od početka. Stanje o pravosuđu se mora pratiti u kontinuitetu. Početkom 2012. godine u pravosuđu BiH ukupno je bilo nezavršenih 460.000 predmeta danas je taj broj sveden na 288.000. Kad govorimo o podacima, nije bitno samo što je smanjen broj predmeta bitna je i njihova starosna struktura. Naravno da efikasnost treba biti još bolja i poduzimamo mjere da se ubrza. Ono što je najinteresantnije i oko čega se vodi polemika su predmet korupcije. U 2015. godini bilo je 1.129 zaprimljenih prijava, a 2019. 957 zaprimljenih, što znači da se broj prijava smanjuje. Neriješenih je 772 slučaja na kraju 2019. godine – kazao je Tegeltija.

 

Govorio je i o potvrđenim optužnicama i osuđujućim presudama, uspoređujući oslobađajuće i osuđujuće prijave.

 

– Ono što je bitno kada je pravosuđe u BiH u pitanju je najsloženije u regionu, jer u okviru sistema žive četiri nezavisna sistema. Sihronizacija, koordinacija i djelovanje je otežano zbog tih okolnosti – kazao je Tegeltija.

(NAP, Interview.ba)

 

 

Prethodna vijest

Kalem: Troškove povećanja cijene karata javnog prijevoza ne trebaju snositi studenti

Naredna vijest

Infografika/ Broj oboljelih u BiH od koronavirusa