5cba90cc3236afbbe719a01c88d4f63f
5cba90cc3236afbbe719a01c88d4f63f

Košarac: Izvoz mesa u Tursku nije zabranjen, već privremeno obustavljen

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac kazao je danas da izvoz mesa iz BiH u Tursku nije zabranjen, već da je privremeno obustavljen.

Kao razlog, naveo je da je Ured za veterinarstvo BiH zaprimio različite informacije u vezi sa  eventualnim manipulacijama pri izvozu mesa u Tursku i nalaze koje je taj ured utvrdio.

Zbog toga, kako je rekao novinarima u Sarajevu, apleovao je da se održi hitan sastanak svih aktera koji su uključeni u posao izvoza junećeg mesa u Tursku.

– Jedna klaonica je obavljala sav posao i smatram da to nije dobro, veoma je važno da se svim certificiranim kapacitetima omogući ta poslovna aktivnost s ciljem da se primarno otkupi naša domaća proizvodnja – kazao je Košarac.

Također je dodao  da je tražio unapređenje te poslovne aktivnosti s Turskom na način da kvota umjesto 3.000 tona, bude 8.000 tona.

Smatra da je to doprinos razvoju primarne poljoprivredne proizvodnje i razvoju stočarskog fonda u BiH te omogućavanje svim preduzećima koji imaju registrovanu certificiranu klaoničarsku djelatnost da na jednak način budu uključeni u posao izvoza mesa u Tursku.

Lijepa vijest za bh. privredu: Počeo izvoz junetine u Tursku

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Tadić: Mislim da je bilo važnije da se danas raspravlja o koronavirusu i migrantima

Naredna vijest

Predložena obustava nastave u FBiH