d5fea81ccd99c73f6a590d2fc7c6473b
d5fea81ccd99c73f6a590d2fc7c6473b

Zbog korona virusa predložena zabrana ulaska u BiH za osobe iz rizičnih područja

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu sa premijerima Republike Srpske Radovanom Viškovićem i Federacije BiH Fadilom Novalićem o aktuelnoj situaciji u vezi sa pojavom korona virusa, saopćeno je iz Savjeta ministara BiH.

Na sastanku, kojem su prisustvovali i ministri u Savjetu ministara – civilnih poslova Ankica Gudeljević i bezbjednosti Fahrudin Radončić – razmatrane su dodatne mjere s ciljem sprečavanja pojave širenja i suzbijanja zarazne bolesti Kovid–19.

Data je preporuka ministru bezbjednosti da uvede privremenu zabranu ulaska u BiH za strane državljane koji dolaze iz područja sa intenzivnom transmisijom koronavirusa.

 

To se odnosi na osobe koje su boravile u Italiji, te pojedinim provincijama Narodne Republike Kine, Južne Koreje i Irana.

 

Na sastanku je istaknuto da epidemiološka situacija u zemlji nije dramatična i da nadležne institucije preduzimaju sve potrebne preventivne mjere u skladu sa preporukama epidemiologa i Svjetske zdravstvene organizacije, te je upućen apel svim građanima da se pridržavaju instrukcija ministarstava zdravlja i zdravstvenih institucija, kao i da izbjegavaju putovanja u zemlje sa pojačanom transmisijom koronavirusa, navodi se u saopćenju.

(N1/Interview.ba)

Prethodna vijest

Zatvorena obdaništa, škole i fakulteti u Sjevernoj Makedoniji, zabranjeni skupovi

Naredna vijest

Emela Burdžović Slipičević o kćerkinoj samoizolaciji zbog korona virusa