fb233e9467bb781f28a2664120a1066f
fb233e9467bb781f28a2664120a1066f

Zatvorena obdaništa, škole i fakulteti u Sjevernoj Makedoniji, zabranjeni skupovi

10.03.2020.

Vlada Sjeverne Makedonije odlučila je da se zatvore obdaništa, škole i fakulteti narednih 14 dana i da se zabrani održavanje masovnih skupova.

Kako se navodi u saopštenju, odlučeno je da se zaoštre mjere i aktivnosti u prevenciji širenja koronavirusa, a jedna od njih je i “prekid vaspitno-obrazovnog procesa i nastave, kao i sve vanškolske ili dopunske aktivnosti”.

Prema odluci vlade u Skoplju, zbog te odluke radnih obaveza biće oslobođen po jedan od roditelja djece do 10 godina, dok djeca ne idu u obdanište ili školu.

Preporučeno je i da hronični bolesnici i trudnice ne idu na posao.

Novim mjerama Vlade Sjeverne Makedonije zabranjeni su masovni skupovi, okupljanja i kulturni događaji sa više od 1.000 učesnika. 

Zabranjeno je prisustvo publike svom sportskim takmičenjima na teritoriji Sjeverne Makedoniije u narednih 30 dana. 

Vlada Sjeverne Makedonije je uvela obaveznu samoizolaciju svih osoba koje dolaze iz visoko i srednje rizičnih država po listi SZO u trajanju od 14 dana i preporučeno je da se ne putuje u te zemlje. 

Istovremeno je zabranjeno organizovanje međunarodnog saobraćaja (autobus, kombi, minibus) za visokorizične zemlje i iz tih zemalja u Sjevernu Makedoniju, a svim kompanijama koje obavljaju javni prevoz naloženo je da redovno vrše dezinfekciju vozila. 

Zabranjen je izvoz medicinske opreme, sredstava i materijala, osim sa dozvolom Ministarstva za zdravlje. 

Preporučeno je i da starije i visokorizične kategorije građana sa hroničnim bolestima smanje izlaske i kretanje i da izbjegavaju javni prevoz. 

Vlada u Skoplju zaprijetila je da će građani i firme koji ne budu poštovali ili prekrše preporuke krivično odgovarati i biti kažnjeni po članovima 205. i 206. Krivičnog zakona. 

Svim vladinim i državnim institucijama, kao i javnim preduzećima je preporučeno da otkažu sva putovanja ili da organizuju predviđene sastanke preko internet komunikacije, a zaduženi su i da uvedu mjere zaštite i dezinfekcije na ulazima u institucije.

(N1/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss